MALACKY: Rómske deti na Družstevnej ulici budú mať mobilnú škôlku

foto TASR

Malacky 15. júla 2011 (TASR) - Na Družstevnej ulici v Malackách pred obydlím rómskej rodiny pribudli dve unimobunky. Sú určené pre ich deti. Dnes ich mali odovzdať do užívania. Nestalo sa tak.

Ide o iniciatívu občianskeho aktivistu Alojza Hlinu, ktorá sa začala umiestnením zariadenia na plašenie potkanov u susedov problémovej skupiny rómskych obyvateľov z tejto ulice. Dnes mala pokračovať zriadením takzvanej mobilnej škôlky a hygienických zariadení v dvoch unimobunkách pre deti rodičov z neprispôsobivých rodín. Ich otvorenie sa z vážnych rodinných dôvodov odložilo na neurčito.

Mesto povolilo umiestnenie týchto buniek na skúšobné obdobie 30 dní. "Ide o modelové zariadenie, v ktorom budú asistovať dobrovoľníci päť - šesť hodín denne," uviedol Hlina, ktorý projekt spolufinancuje. "Je to občianska iniciatíva. Keď sa osvedčí, môže byť inšpiráciou pre samosprávu. Čo bude náplňou práce dobrovoľníkov ukáže prax, ale keďže sú prázdniny, všetko pôjde hravou formou," tvrdí Hlina. V prípade záujmu sa nebráni komunikácii so samosprávou.

Kontajner so sociálnymi zariadeniami obsahuje tri umývadlá, dve sprchy a tri toalety, ktoré deti môžu využívať bez obmedzenia. V druhom bude škôlka. "Otázkou je, ako iniciatívu prijmú tí, ktorým je určená, ale to ukáže čas. Mesto nemá komunitných pracovníkov a preto vítame každú pomoc v medziach zákona, ktorá by pomohla situáciu zlepšiť. Nielen rómskej rodine, žijúcej na pozemku v hygienicky nevyhovujúcich chatrčiach, ale aj ich susedom, ktorým Rómovia výrazne znižujú kvalitu bývania i života," povedal primátor mesta Jozef Ondrejka. "Ak sa iniciatíva ukáže ako užitočná, budeme hľadať financie a možnosti, ako pokračovať. Rómovia o túto aktivitu dosiaľ veľký záujem neprejavili," dodal primátor.

O sanáciu rodinného prostredia problémovej skupiny Rómov na Družstevnej ulici sa stará aj občianske združenie NÁVRAT, ktoré vyhralo verejné obstarávanie Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Malackách, vypísané na základe žiadosti mesta o pridelenie stálych komunitných pracovníkov. Úrad práce rómskym deťom ponúkol aj pobytový tábor pre deti zo sociálne slabých rodín, no rodičia ponuku neprijali. Práca združenia sa začala pred prázdninami a ďalej bude spočívať v pravidelných návštevách raz týždenne, v sociálnom a výchovnom poradenstve či v riešení problémov záškoláctva.

Príchod Rómov na Družstevnú ulicu, ktorí si tu načierno postavili chatrče bez hygienických zariadení, vážnym spôsobom narušil medziľudské vzťahy medzi občanmi. Prípad pred časom osobne riešil aj minister vnútra Daniel Lipšic. Po jeho návšteve pribudli na inkriminovanom mieste policajné kamery, ktoré monitorujú situáciu. Po ich inštalovaní ubudli prejavy narušených medziľudských vzťahov, výtržnosti, ako aj drobné krádeže.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.