15.03.2020 SPRÁVY

KORONAVÍRUS: Rómovia v osadách by mali mať neobmedzený prístup k pitnej vode.

Foto: Gipsy Television

Na Slovensku sú ešte stále viaceré lokality, v ktorých Rómovia nemajú prístup k pitnej vode. Sú však aj také lokality, ktoré zaviedli pre túto skupinu ľudí výdajne vody. Tie ale fungujú na základe predplatného systému.

Aby sa koronavírus nešíril v rómskych osadách, vláda na mimoriadnom zasadnutí rozhodla o tom, že starostom a primátorom dá odporúčanie, aby mala táto skupina ľudí neobmedzený prístup k pitnej vode.

"Odporúčame predstaviteľom územnej samosprávy, primátorom a starostom, aby v týchto náročných dňoch umožnili neobmedzený prístup osobám patriacim k marginalizovaným rómskym komunitám k pitnej vode," povedal na tlačovej besede predseda vlády SR Peter Pellegrini. 



Odporúčanie má platiť na nevyhnutnú dobu, aby aj Rómovia, ktorí žijú v chudobných lokalitách mohli vykonávať všetky hygienické opatrenia pre šírenie sa koronavírusu. Vláda rozhodla aj o tom, že pri vyplácaní dávok sa využije mobilná pošta. Opatrenie súvisí s tým, aby na poštách nebolo veľa ľudí.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.