Bratislava, 27.01.2016 SPRÁVY

HOLOKAUST: Pred 71 rokmi oslobodili koncentračný tábor v Osvienčime.

foto internet

Na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov z roku 2005 sa 27. január pripomína ako Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V tento deň bol v roku 1945 oslobodený koncentračný a vyhladzovací tábor v Osvienčime.

"Vláda Slovenskej republiky podporuje zachovanie pamiatky obetí holokaustu a pripomínanie tejto tragickej kapitoly v dejinách ľudstva," píše sa vo vyhlásení rezortu diplomacie.

Pri tejto príležitosti v utorok otvorili Múzeum holokaustu v Seredi. Ide o stálu expozíciu Slovenského národného múzea – Múzea židovskej kultúry, ktorá sa nachádza v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. 

Čo sa stalo 27. januára 1945?

Práve vtedy oslobodila Červená armáda najväčší koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz. Odborníci hovoria o tom, že v ňom zomrelo milión 100 tisíc ľudí. V tomto koncentračnom tábore bola aj veľká skupina Rómov z celej Európy. Išlo o ľudí z Holandska, Nemecka, Rakúska, Čiech a Moravy. Rómovia tam žili v neľudských podmienkach. Fakty hovoria o tom, že smrť tam našlo viac ako 21 tisíc Rómov a Sintov. 

Pri tejto príležitosti občianske združenie In Minorita dnes predstaví knihu pod názvom Nové poznatky o holokauste Rómov na Slovensku. 

Pozrite si reportáž Moniky Komorovej 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.