22.07.2018 SPRÁVY

GYPSY FEST: Deti z chudobných rodín ovládnu svetový rómsky festival.

V rámci 11. ročníka Gypsy Festu sa návštevníci festivalu môžu tešiť aj na vystúpenie 20 členného súboru s názvom Romano Jilo. Členmi súboru sú deti z chudobných rodín, ktoré pochádzajú zo stredného a východného Slovenska. 

Rómsky folklórny súbor Romano Jilo zo Zvolena pôsobí pod tamojším centrom voľného času. Súbor navštevujú deti a mládež, ktorá žije v skromných podmienkach. Vedúcim súboru je choreograf Peter Kačica.

"Sme radi, že na Gypsy Feste budeme môcť privítať skvelých tanečníkov. Je pre nás dôležité, aby sme na tak verejnosťou sledovanom podujatí, dali priestor týmto mladým Rómom," povedal Róbert Hamburgbadžo, hovorca Gypsy Festu.

Každý člen súboru musí v škole dosahovať dobré výsledky, musí chodiť aj pravidelne na tanečné skúšky. "Vedenie súboru s deťmi pracuje takmer každý deň. Nie je to len o tanci, ale aj o slušnom správaní, o hygienických návykoch či o motivácii," dodal Hamburgbadžo.

Romano Jilo sa v rámci Gypsy Festu predstaví 27. júla o 20.00 hodine na Námestí SNP v Bratislave s autorským programom, ktorý nazvali Roma sam čo v preklade znamená Sme Rómovia.

Festival podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Tipos, Národná lotériová spoločnosť TIPOS, Bratislavský samosprávny kraj, Café-Café Bratislava. Mediálnym partnerom festivalu bola televízia TA3, rádio Expres, Gipsy Television, billboardová spoločnosť Euroawk a JCDecaux.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.