Bratislava, 08.10.2014 SPRÁVY

GITANA: Timková sa ospravedlnila, Sajfa sa necíti byť vinný

foto M. Carangi

"Dotklo sa ma to, že iných interpretov ohlásili tak, ako mali, čiže slušne. Mňa, ale uviedli, ako nejakú cigánku", povedala Gitana pre Gipsy Television na margo moderátorského výkonu Sajfu a Andy Pavlík Timkovej.

Gipsy Televison vás , ako prvá informovala o excese moderátorskej dvojice, ktorá urazila speváčku Gitanu. Jej vystúpenie totiž ohlásili zvláštnym moderátorským zahlásením. "Ty si aj temperamentná, ako taká cigánka," pýtal sa Sajfa Andy Pavlík Timkovej počas benefičného koncertu telesne postihnutých, ktorý sa uskutočnil koncom minulého týždňa v bratislavskom Instropolise.


Na to mu ostrieľaná moderátorka, bývalá tvár televízie Markíza odpovedala "Ja, keď som bola malá, tak som zažila taký šok, pretože moja mama, keď som ju veľmi nahnevala, tak mi povedala, že ty nie si naša dcéra. My sme ťa našli pri dverách a od dverí odchádzala taká cigánka," šokovala moderátorka 700 ľudí v sále. 


To, ale nebolo všetko a moderátori pokračovali ďalej s nevhodnými poznámkami na margo Gitany. "Nasledujúca interpretka v podstate niečo, a teraz to hovorím naozaj v dobrom, z tej cigánskej krvi niečo bude mať. Volá sa Adriana Dráfiová," povedal Sajfa. (pozn. redakcie: civilné meno Gitany).

Andy Pavlík Timková svoje prekvapujúce zistenie podporila aj neidentifikovateľným zvukom a dodala "Úplne čistokrve by som povedala." Diváci v sále si vtedy zrejme mysleli, že sa ich nevkusné moderovanie skončilo, ale Sajfa ešte umocnil svoj výkon slovom "totálne". Podľa našich informácií je Gitana polovičná Rómka. 

"Nehanbím sa za svoj pôvod. Nenahnevalo by ma ani to, že použili slovo "cigánka", ale to že ma v celom kontexte svojej "moderátorskej reči" urazili a zdehonestovali moje vystúpenie, sa ma dotklo. Telesne postihnutým som prišla zaspievať bez nároku na honorár a vo svojom voľnom čase," vysvetlila Gitana. 


Timková sa ospravedlnila, Sajfa nie


Podľa našich informácií, manažment speváčky hneď po koncerte vyhľadal moderátorov a pýtal sa ich na dôvod, prečo takýmto spôsobom uviedli Gitanine vystúpenie. Matej "Sajfa" Cifra a Timková sa vraj obraňovali tým, že speváčke ublížiť nechceli, no osobne sa jej neospravedlnili, aj keď sa nachádzala v rovnakých priestoroch. 

„Našim cieľom a zámerom nebolo rozhodne nikomu ublížiť ani ho znevážiť. Práve naopak som chcel cez jej meno Gitana a jej pôvod vyzdvihnúť hudobný a umelecký talent, ktorým oplýva. Škoda, že sme si o tom viac nemohli pohovoriť osobne a namiesto toho sa rozprávame cez médiá,“ povedal Sajfa pre SNSĽP.

Andy Pavlík Timková po prepuknutí kauzy telefonicky kontaktovala manažéra speváčky a vraj sa za svoj "moderátorský výkon" ospravedlnila. Sajfa tak doteraz neurobil.

Organizácie sú pobúrené

Na základe našich informácií viaceré rómske organizácie požiadali Slovenské národné stredisko pre ľudské práva o stanovisko, či sa moderátori správali neeticky. Mimovládky totiž pobúrilo ich správanie sa. Tiež oslovili aj Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, aby vydalo ku kauze stanovisko. "Zarazilo nás správanie sa známych osobností voči národnostnej menšine. V tomto prípade to nebolo len o umelkyni, ale aj o ich postoji k Rómom," uvádzajú v písomnom stanovisku rómske MVO. 


Za speváčku sa postavil aj Pollák

"Spôsob ohlásenia vystúpenia speváčky nepovažujem za adekvátny. Oboch moderátorov som považoval za profesionálov, nerozumiem, prečo jej vystúpenie oznámili tak negatívne, s príbehom na odstrašenie detí. Myslím, že rozhovor moderátorov nepôsobil na týchto ľudí dobre, a už vôbec nie humorne," uviedol pre Gipsy Television splnomocnenec Pollák.

Výkon moderátorov sa nepozdáva ani SNSĽP 

"Výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva, Marián Mesároš, považuje označenie Cigán za nekorektné, obzvlášť v prípade verejných podujatí a v médiách. Zastáva tiež názor, že v záujme úcty a tolerancie by mala verejnosť rešpektovať túto požiadavku rómskej menšiny. Verejne prezentovaná spomienka, ktorú počas koncertu použila moderátorka, tak mohla vyvolať alebo upevňovať predsudky voči rómskej menšine," píše sa v stanovisku Slovenského národného strediska pre ľudské práva.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.