Česko/ Praha, 04.06.2015 SPRÁVY

ČESKO: Počet Rómov v getách sa od roku 2006 zdvojnásobil.

ilustračné foto usti.idnes.cz

Kým v roku 2008 žilo v českých getách 80 tisíc Rómov, dnes je ich už 115 tisíc. Vyplýva to z analýzy, ktorú pre Ministerstvo práce a sociálnych vecí ČR vypracovala agentúra GAC.

Sociálne vylúčené lokality sa v sledovanom období zmenšili. Podľa portálu Novinky.cz už to nemusí byť osada alebo jedna ulica, ale napríklad iba ubytovňa či jeden dom. Pred deviatimi rokmi v nich žilo v priemere 271 ľudí, teraz je to 188. Pribudli najmä v Karlovarskom, Moravskosliezskom a Plzenskom kraji.

Server ďalej konštatuje, že väčšina obyvateľov get sú Rómovia. Nachádzajú sa tam však často aj nezamestnaní a zadlžení ľudia. Podľa analýzy spoločnosti GAC tvoria sedem percent populácie get seniori.

Bez práce je tam 80-85 percent ľudí, pričom tretina až polovica z nich pracuje niekedy načierno. Tri štvrtiny obyvateľov get v produktívnom veku majú iba základné vzdelanie. Materské školy navštevuje v problémových lokalitách v priemere tretina detí, niekde iba jedna desatina.

"Tieto údaje poukazujú na fakt, že sociálne vylúčenie a chudoba sú jedným z kľúčových problémov českej spoločnosti," citoval zo správy server iDnes.cz. Podiel ľudí, ktorí majú k sociálnemu vylúčeniu veľmi blízko, je však oveľa väčší. 

"Ohrozených chudobou či sociálnym vylúčením je v celom Česku približne 1,5 milióna ľudí a z toho takmer 100.000 detí do šiestich rokov a takmer 180.000 ľudí starších ako 65 rokov," uvádza sa v správe. Výskum sa začal vlani v júni a financovali ho Európsky sociálny fond a štát, dodali Novinky.cz.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.