22.06.2020 SPRÁVY

Bulharsko opäť zavádza povinné rúška!

Bulharská vláda rozhodla, že v krajine od utorka znovu zavedú povinné nosenie rúšok na tvár v uzavretých verejných priestoroch. Oznámil to v pondelok bulharský minister zdravotníctva Kiril Ananiev.

K opatreniu došlo po tom, ako v Bulharsku zaznamenali dosiaľ najvyšší týždenný nárast počtu nakazených. Ananiev pred desiatimi dňami občanom nosiť rúška na takýchto miestach len odporúčal, nie však prikazoval. Povinné boli momentálne už len v prostriedkoch verejnej dopravy, lekárňach i zdravotníckych zariadeniach.

"Jediným zámerom opätovnej povinnosti nosiť rúška je ochrana zdravia a života bulharských občanov," uviedol Ananiev. Dodal, že ľudia by mali rúška nosiť v obchodoch, na športových podujatiach a tiež v kinách či divadlách. Povinné je zároveň dodržiavať odstup 1,5 metra.

Minister uviedol, že na futbalových štadiónoch bude môcť zápasy bulharskej ligy sledovať do 1000 fanúšikov. V sedemmiliónovom Bulharsku sa už otvorili reštaurácie, múzeá, knižnice, kiná, fitnescentrá i nákupné centrá, v ktorých musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia aj odstupy medzi ľuďmi.

V krajine však v uplynulom týždni zaznamenali 606 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je vôbec najvyšší týždenný nárast. Bulharsko dosiaľ zaevidovalo v súvislosti s novým koronavírusom celkovo 3905 prípadov nákazy a 199 úmrtí. "Údaje z minulého týždňa sú pre celú krajinu alarmujúce," uviedla starostka Sofie Jordanka Fandakovová. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.