Bratislava, 25.02.2015 SPRÁVY

AMNESTY INTERNATIONAL: Diskriminácia Rómov na Slovensku pokračuje!

ilustračné foto

Amnesty International Slovensko vydala výročnú správu o doržiavaní ľudských práv za rok 2014. AI opäť konštatuje, že Slovensko sa musí vysporiadať so segregáciou rómskych žiakov.

Počas Univerzálneho periodického hodnotenia pred Radou OSN pre ľudské práva v júni Slovensko znovu potvrdilo záväzok vysporiadať sa s problémom výskytu veľkého počtu rómskych detí v školách pre deti s duševnými poruchami. V júli však verejná ochrankyňa práv potvrdila, že Slovensko pokračuje v porušovaní práv rómskych detí na vzdelanie využívaním diskriminačných diagnostických procedúr, píše sa vo výročnej správe Amnesty International.

Ministerstvo školstva trvalo na plánoch vypracovaných v spolupráci s Kanceláriou splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vybudovať “modelové školy”, údajne s cieľom zlepšenia prístupu k vzdelaniu. Ministerstvo plánovalo vybudovať v priebehu roka 15 takýchto škôl, viacero z nich v rómskych osadách. V máji však splnomocnenec uznal, že takýto projekt by mohol vyústiť do prehĺbenia segregácie vo vzdelávaní.

V rámci Univerzálneho periodického hodnotenia uznalo Slovensko potrebu vypracovania opatrení k legalizácii neformálnych rómskych obydlí. Ministerstvo dopravy a výstavby pripravilo návrhy pre nový zákon o výstavbe, ktorý sa má venovať problému “nezákonných výstavieb”, vrátane neformálnych rómskych osád. V júli vyjadrila Kancelária pre Demokratické inštitúcie a ľudské práva Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) znepokojenie, že návrhy neobsahovali mechanizmy, ktoré by ochránili obyvateľov nepovolených budov pred núteným vysťahovaním. Kancelária zdôraznila potrebu súdneho preskúmania rozhodnutí o vysťahovaní a prístupu dotknutých občanov k adekvátnej náprave a kompenzáciám. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.