Banská Bystrica/ Bratislava, 20.09.2015 SPRÁVY

Adamovi, ktorému hrozí v Anglicku 25 ročné väzenie, chce pomôcť Amnesty International.

foto MŠ

Amnesty International chce pomôcť Adamovi Štajerovi, ktorý v Anglicku čelí obvineniu z podpaľačstva. Mladík podľa tamojšej polície údajne podpálil kníhkupectvo. Škoda sa vyšplhala na takmer 7 miliónov eur.

Slovák mal podľa vyšetrovateľa v noci 8. júna 2015 podpáliť budovu kníhkupectva v mestečku Maidstone. Hasičom sa ju nepodarilo zachrániť. Škoda sa vyšplhala na 5 miliónov libier, čo je v prepočte takmer 7 miliónov eur. Jediný dôkaz, ktorý mladíka má z činu usvedčiť je údajne kamerový záznam, na ktorom je vraj vidieť ako Adam v čase požiaru prechádza cez cestu.

Rodina je zúfalá, údajne má problém s právnym zástupcom, ktorého štát pridelil ich synovi. Štajerovci ale nemajú peniaze na súkromného právnika. Gipsy Television preto oslovila organizáciu, ktorá dohliada na dodržiavanie ľudských práv s tým, či by Amnesty International nemohla pomôcť Adamovi. 

"Máme k dispozícií databázu dobrovoľných právnikov, ktorí sa môžu pozrieť na prípad pána Štajera. Poprípade mu môžu poskytnúť poradenstvo," povedala pre Gipsy Television Lucia Bernátová z Amnesty International. 

Rodina už kontaktovala aj náš zastupiteľský úrad v Londýne. My sme sa preto pýtali na Ministerstve zahraničných vecí, akým spôsobom môžu pomôcť 21 ročnému mladíkovi. 

Pozrite si vyjadrenia Amnesty International a MZVaEZ 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.