09.04.2020 SPRÁVY

40 Rómov držia na hraničnom prechode viac ako 13 hodín. Ľudia s deťmi spali v autách.

Foto: Gipsy Television

21 dospelých a 19 detí zadržali na hraničnom prechode Jarovce-Kitttsee. Dôvodom je to, že každý kto sa vráti na Slovensku z cudziny, musí ísť do povinnej karantény.

Nariadenie platí od pondelka. Štát preto každému zadržanému musí zabezpečiť zariadenie, v ktorom absolvuje karanténu. Ak testy ukážu, že človek koronavírus nemá, prepustia ho. Doma ale musí byť v izolácií ďalších 14 dní.

Nariadenie pozná aj výnimky. Nevzťahuje sa ľudí s metabolickými poruchami či mentálnou poruchou. Medzi zadržanými sa ale nachádzajú aj práve takýto ľudia. Je preto otázne, prečo ich na hranici držia od štvrtka (Rómovia čakajú na hranici od 01.00 hod., 09. apríla, pozn. redakcie). Tehotnú Rómku, na ktorú sa vzťahovala taktiež výnimka cez hranice nepustili. Žena sa podľa zadržaných ľudí musela vrátiť do Spojeného kráľovstva.

Celkovo je na hraničnom prechode Jarovce-Kittsee 40 ľudí. Z toho je 21 dospelých osôb a 19 detí. Ide o Slovákov, ktorí sa vrátili zo Spojeného kráľovstva, z mesta Wolverhampton. Na Slovensko cestovali vyše 40 hodín. Ľudia pochádzajú z viacerých miest a obcí na východnom Slovensku. Konkrétne z Michaloviec, Vranova nad Topľou, Košíc, Medzilaboriec a z obcí Markovce, Budkovce, Kamenica nad Cirochou, Radvaň nad Laborcom, Nižnej Vrbnice, Kučína a Žehry.

Rómovia sa sťažujú, že ich vojaci držia na hraničnom prechode už niekoľko hodín a nepresúvajú ich do karanténneho zariadenia. Spali v autách a v stane. "Pozrite, Nerómom dávajú stoličky a Rómovia majú sedieť na zemi," povedal jeden zo zadržaných mužov.  

"My sme hladní. Hovoria, aby sme len čakali, čakali. Dokedy máme čakať? Čo sme opice?" Pýta sa jedna zo starších žien.

Splnomocnenkyňa Bučková sa o prípad už zaujíma!

Gipsy Television vo veci kontaktovala splnomocnenkyňu vlády SR Andreu Bučkovú. "Zaznamenala som informáciu o situácii na hraničnom prechode Jarovce. Aktuálne ideme preverovať a konzultovať stav veci. Predpokladám, že v krátkom čase mi bude poskytnutá komplexná informácia," povedala Bučková pre Gipsy Television.

Gipsy Television kontaktovala aj ministerstvo vnútra. "Zabezpečenie možnosti umiestnenia osôb do karanténnych zariadení si vyžaduje určitý čas a absolvovanie značného počtu logistických krokov. V prípade, že sa medzi repatriantmi nachádzajú osoby, na ktoré sa vzťahujú výnimky, budú tieto určite v prípade ich opodstatnenosti zohľadnené," uviedla pre Gipsy Television Petra Friese z Komunikačného odboru rezortu vnútra.

Ministerstva sme sa pýtali aj to, či zadržaní zahraniční Slováci mali zabezpečený pitný režim a stravu, keďže miesto nemôžu opustiť. Ministerstvo na túto otázku nereagovalo.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.