01.10.2020 SPRÁVY

130 Rómov z Veľkého Krtíša koncom októbra zrejme skončí na ulici.

Ilustračné foto

130 ľudí, vrátane asi 70 detí, ktorí bývajú na Železničnej ulici vo Veľkom Krtíši zrejme skončí na ulici. Ku koncu októbra im totiž mesto vypovedalo nájomné zmluvy. Samospráva plánuje byty odpojiť od kúrenia.  

Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) sa v apríli tohto roka obrátilo na mesto Veľký Krtíš so žiadosťou, aby zlepšilo bytové podmienky daného domu. Jeho obyvatelia totiž nemajú teplú vodu, na niektorých miestach chýbajú okná, na bytovom dome zateká strecha a budova je zamorená hmyzom a potkanmi.

"Vzhľadom na odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie a vlády SR týkajúce sa pandémie Covid-19 je pritom dodržiavanie osobnej a domácej hygieny v týchto časoch dôležitejšie ako kedykoľvek predtým - na čo bolo mesto upozornené," uviedol Jonathan Lee z Európskeho centra pre práva Rómov.

Nájomcovia mali požiadať mesto, aby sa problémami zaoberalo. Jonathan Lee tvrdí, že vedenie mesta nepodniklo žiadne kroky na nápravu situácie. "Po tom ako mesto neprejavilo záujem uvedené problémy riešiť, ERRC podalo podnet Verejnej ochrankyni práv z dôvodu, že dom na Železničnej ulici 1 nespĺňa kritériá požadované medzinárodným právom pre primerané bývanie," vysvetlil Lee.

Koncom septembra obyvatelia daného domu dostali oznámenie o ukončení nájomného z dôvodu uzatvorenia a jeho vypratania. Na základe akého dôvodu ERRC nevie. "ERRC sa domnieva, že podnet podaný Verejnej ochrankyni práv môže byť priamym dôvodom rozhodnutia ukončiť nájom obyvateľov domu," uviedol Jonathan Lee z Európskeho centra pre práva Rómov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.