POĽSKO: Účastníci Pochodu živých v Osvienčime si pripomenuli obete holokaustu

ilustračné foto internet

Varšava 3. mája 2011 (Gipsy Television/ Katarína Mrňová) - Približne 7000 ľudí, medzi ktorými bolo aj takmer 240 študentov stredných škôl zo Slovenska, z Česka a Maďarska, sa včera, v Deň pamiatky obetí holokaustu zúčastnilo na Pochode živých v nacistickom koncentračnom tábore Osvienčim.

Najmenej 1,1 milióna ľudí, prevažne židov, Rómov a Poliakov, zomrelo v Osvienčime, kam ich nemeckí nacisti zvážali vlakmi z Európy. Účastníci 20. výročného Pochodu živých niesli izraelské vlajky a prešli asi trojkilometrovú trasu od tehlových budov Osvienčimu k dreveným barakom a plynovým komorám v Birkenau - označovanom ako Osvienčim II -, kde sa dnes konala spomienková slávnosť. Medzi účastníkmi pochodu bolo aj niekoľko ľudí, ktorí holokaust prežili.

 

Študenti stredných škôl - zo Slovenska ich prišlo tento rok takmer 80 - si pripomenuli tragické osudy tých, ktorí boli počas druhej svetovej vojny systematicky vyvražďovaní v koncentračných táboroch. Slovenskú stranu na podujatí zastupoval aj riaditeľ Múzea židovskej kultúry na Slovensku Pavol Mešťan.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.