MAĎARSKO: V Gyöngyöspate po bitke paramilitantov s Rómami štyria zranení

foto TASR

Budapešť 27. apríla 2011 (TASR) - Štyria ľudia utrpeli zranenia pri konflikte, ku ktorému došlo v utorok večer v maďarskej obci Gyöngyöspata medzi členmi paramilitantného hnutia Véderö (Ochranná sila) a skupinou miestnych Rómov. Stav jedného zo zranených je vážny. Do obce prišli stovky policajtov, informovala dnes maďarská tlačová agentúra MTI.

Hromadná bitka sa rozpútala okolo 21.30 h po tom, čo neznáme osoby mierili na Rómov z diaľky predmetmi pripomínajúcimi zbrane a skupina ľudí v uniformách hádzala kamene na dom v rómskej časti obce.

Spolupracovník Rómskej nadácie pre ľudské práva János Radó pre maďarský spravodajský server Index uviedol, že viacerí uniformovaní príslušníci Véderö sa vrátili do obce, kde sa mal cez víkend konať ich výcvikový tábor. Spolu s časťou miestneho obyvateľstva, ktoré s Ochrannou silou sympatizuje, Rómov v centre obce celý deň provokovali.

Podľa Rómskeho tlačového centra (RSK) konflikt vyprovokovali paramilitanti. Hovorca polície Hevešskej župy Bálint Soltész pre MTI povedal, že polícia v Gyöngyösi začala trestné stíhanie vo veci hromadnej výtržnosti. V noci nadnes prišli do Gyöngyöspaty stovky policajtov a na mnohých miestach uzatvorili celé ulice.

V obci predtým vyše dva týždne hliadkovali členovia Občianskej stráže za krajšiu budúcnosť. Hnutie Ochranná sila následne avizovalo výcvikový tábor na obdobie od 22. do 24. apríla, ktorý sa mal konať v susedstve Rómami obývanej časti Gyöngyöspaty. V čase výcviku paramilitantov v spolupráci s Maďarským Červeným krížom odviezli z obce 267 rómskych žien a detí, ktoré sa vrátili v nedeľu. Polícia zadržala vo výcvikovom tábore ešte v piatok osem ľudí, medzi nimi aj šéfa organizácie. V pondelok Mestský súd v Egri neprávoplatne zrušil konanie, ktoré polícia iniciovala pre podozrenie z priestupku výtržníctva.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.