MAĎARSKO: Rómovia sa chcú vrátiť z Kanady kvôli mučivej túžbe po domove

Budapešť 27. júla 2010 (TASR) – Niekoľko rómskych rodín pochádzajúcich z maďarskej Nyíregyházy chce dostať späť svoje sociálne nájomné byty, ktoré opustili pri odchode do Kanady. Platné predpisy to však neumožňujú, píše dnešné vydanie regionálneho denníka Kelet-Magyarország.

 

Predseda mestskej samosprávy Rómov v Nyíregyháze Artúr Balogh pre denník povedal, že z mesta odišlo takmer 60 Rómov, teraz sa však chcú vrátiť domov. Nedokážu tam údajne žiť kvôli mučivej túžbe po domove.

Po vlaňajších vraždách Rómov v Maďarsku 30 ľudí opustilo svoje domovy v osade Huszár a vycestovalo do Kanady. V júli sa z nich vrátilo už 20. Okrem jednej rodiny, ktorá sa usadila v Budapešti, všetky chcú späť byty, ktoré sú však majetkom samosprávy. Podľa platných nariadení na ne nemajú nárok, lebo nenahlásili, že tieto byty opúšťajú na viac ako 60 dní, ako to vyžaduje zákon. Samospráva byty obnovila a vydala novým nájomníkom.

Navyše do piatich rokov nemôžu podať ani žiadosť o nové sociálne byty. Vedia im poskytnúť iba dočasné ubytovanie. Rómska samospráva mieni pozbierať požiadavky rómskych rodín a spoločne ich predložiť miestnej samospráve, píše sa v denníku.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.