MAĎARSKO: Orbán sľúbil, že do roku 2015 umiestnia 100.000 Rómov na trh práce

foto TASR

Budapešť 20. mája 2011 (TASR) - Do roku 2015 umiestnia v Maďarsku na trh práce najmenej 100.000 nezamestnaných Rómov. Vyplýva to z rámcovej dohody o riešení problémov Rómov v Maďarsku, ktorú dnes podpísal maďarský premiér Viktor Orbán s predsedom Celoštátnej rómskej samosprávy (ORÖ) Flóriánom Farkasom.

Maďarská tlačová agentúra MTI v tejto súvislosti pripomína, že Orbán uzatvorenie tejto dohody avizoval 7. apríla na schôdzke 5. európskej rómskej platformy, ktorá sa konala v Budapešti.

Orbán poznamenal, že v rámci reorganizácie vzdelávania vytvoria podmienky na to, aby na 50 školách mohlo získať kvalifikáciu v profesiách potrebných pre trh 20.000 mladých Rómov. Ďalším cieľom vlády je, aby najmenej 10.000 Rómov získalo maturitu a 5000 malo vytvorené možnosti na absolvovanie vyššieho školského vzdelania. V zmysle dnešnej dohody sa vláda ďalej zaviazala zabezpečiť kurzy na rozvíjanie schopností pre 80.000 dospelých Rómov, ktorí majú základné vzdelanie.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.