MAĎARSKO: Fidesz hľadá zodpovedných za "hystériu" okolo udalostí v Gyöngyöspate

foto MTI/ AP

Budapešť 29. apríla 2011 (TASR) - Vládny Maďarský občiansky zväz-Fidesz iniciuje založenie vyšetrovacej komisie, ktorá by mala vyjasniť udalosti uplynulých dní v Gyöngyöspate, oznámil dnes v Budapešti predseda parlamentného výboru pre vnútro Máté Kocsis.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI predseda výboru povedal, že komisia by mala vyšetriť okolnosti víkendového vycestovania Rómov z obce. „Treba zistiť, kto a prečo klamal, že ich evakuovali, kto a prečo vyvolával paniku, kto stojí za zločincami, ktorí predstierali že strážia poriadok, ako aj to, z čoho ich financovali," dodal Kocsis. Komisia by mala tiež zistiť, aké pohnútky vedú a aká je zodpovednosť opozičných strán v „dobre zosúladenej" spolupráci pri rozvracaní krajiny. „Politicky zodpovedné osoby treba v každom prípade nájsť," dodal politik vládnej strany.


Komisia pozostávajúca s poslancov by mohla vzniknúť v polovici mája, uviedla MTI. Pri konflikte, ktorý vypukol v utorok večer v Gyöngyöspate - približne 100 kilometrov severovýchodne od Budapešti - medzi členmi polovojenského hnutia Véderö (Ochranná sila) a skupinou miestnych Rómov, utrpeli zranenia štyria ľudia. Stav jedného zo zranených je vážny. Na miesto incidentu poslali stovky policajtov. V obci predtým vyše dva týždne hliadkovali členovia Občianskej stráže "za krajšiu budúcnosť". Ochranná sila následne avizovala na obdobie od 22. do 24. apríla výcvikový tábor, ktorý sa mal zriadiť v susedstve Rómami obývanej časti Gyöngyöspaty. V čase výcviku paramilitantov odviezli v spolupráci s Maďarským Červeným krížom z obce 267 rómskych žien a detí, ktoré sa vrátili v nedeľu. Hovorca maďarského premiéra Péter Szijjártó dementoval správy médií, podľa ktorých Rómovia z Gyönygöspati boli evakuovaní, pretože v obci sa zhromaždili na výcvik ultrapravičiari. Szijjártó povedal, že konzultovali situáciu s Červeným krížom, ktorý uviedol, že prostredníctvom tejto organizácie pripravovali už dávnejšie rekreáciu pre tamojších Rómov, na ktorú odcestovali práve v deň začiatku výcviku hnutia. Hovorca konštatoval, že sa rozširuje klamstvo o akomsi náhlom a nutnom evakuovaní Rómov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.