15.03.2017 Zaujímavosti

Česi hľadajú peniaze na spustenie internetovej verzie rómskeho slovníka.

Súčasná mladá generácia podľa autorov projektu zabúda na svoj materinský jazyk. Preto sa rozhodli, že založia internetovú verziu rómskeho slovníka. 

"Takto ich vychovávajú rodičia, ktorí so svojimi deťmi radšej hovoria po česky v obave, aby následne nemali problém začleniť sa do väčšinovej spoločnosti. To však vedie k tomu, že nastupujúca generácia z veľkej časti vôbec po rómsky nevie, prípadne ovláda niekoľko slov. Rómčinu aktívne ovláda predovšetkým veková skupina ľudí od 40 rokov vyššie," uviedol pre Gipsy Television Michal Husák, autor projektu.

Michal Husák preto teraz hľadá peniaze na spustenie internetovej verzie slovníka prostredníctvom českého portálu HitHit. Cieľovou sumou je 2.405 eur. Na slovník sa už teraz vyzbieralo viac ako tisíc eur. 

"Slovník by mal v budúcnosti slúžiť jednak ako jazykovedná príručka, ale tiež akýsi priestor, ktorý bude zhromažďovať ukážky ľudovej slovesnosti v podobe básní, piesní, prípadne aj iných literárnych útvarov," vysvetlil Husák. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.