22.06.2017 SPRÁVY

POLITIKA: Z 11-tich rómskych politických strán sú aktívne len tri.

Rómovia si v priebehu niekoľkých rokov zaregistrovali 11 politických strán. Kým v minulosti si dali námahu pretože na registráciu museli vyzbierať od občanov 10 tisíc podpisov, teraz je väčšina z nich v likvidácii.

Ak by ste sa pozreli do registra politických strán, ktorý obhospodaruje Ministerstvo vnútra, čudovali by ste, že na Slovensku donedávna fungovalo 11 rómskych politických strán. O väčšine z nich ste možno ešte nikdy nepočuli.

Ide napríklad o Stranu demokratickej jednoty Rómov z Vranova Nad Topľou, o Rómsku národnú stranu, ktorá sídli v Žiari nad Hronom či o Rómsky kongres Slovenskej republiky, ktorý si uvádza sídlo v obci Bôľ.

V likvidácii sú aj ďalšie politické strany!

Tieto tri politické strany sú v súčasnosti podľa registra Ministerstva vnútra v likvidácii. Tiež sa to týka aj Rómskej občianskej iniciatívy SR so sídlom v Žiari nad Hronom, Strany Rómov Slovenska so sídlom v obci Hôrka, Strany rómskych demokratov v SR z Košíc, Strany sociálnej demokracie Rómov na Slovensku zo Zvolena a Únie - Rómskej iniciatívy v SR z Košíc.

Aktívnou rómskou politickou stranou je Rómska iniciatíva Slovenska, za ktorou podľa registra Ministerstva vnútra stojí Alexander Patkoló a Václav Kappel. Druhou existujúcou stranou je Strana rómskej koalície so sídlom v Košiciach. Štatutárom tejto strany je Gejza Adam, Jozef Ravasz a Maximilián Eštočák.

Tanko svoju stranu premenoval má aj nového spoluštatutára.

Politická strana na čele ktorej stojí František Tanko sa do 21. októbra 2016 volala Strana Rómskej únie na Slovensku. Momentálne sa už volá Šport do Košíc a na Východ. Zmena nastala aj vo vedení strany. Podľa registra Ministerstva vnútra je štatutárom stále Tanko ale aj košický podnikateľ Igor Sidor. Opozičná SaS ho vlani spájala s Petrom Žigom, keď ešte stál na čele Ministerstva životného prostredia. Podľa liberálov mal mať košický podnikateľ na tomto rezorte nadštandardné vzťahy. Igor Sidor tieto tvrdenia poprel.

Prečo nastali zmeny v názve a vo vedení strany sme sa pýtali Františka Tanka. "Nie, nebudem sa k tomu vyjadrovať," povedal Tanko v telefonickom rozhovore pre Gipsy Television.

Rómovia, ktorí stáli za Tankom sú sklamaní!

"Ja to považujem, že naša strana zanikla lebo už ten názov nemá náš. Nikto nás o tom neinformoval. Mohli by sme sa presunúť do zmenenej strany, ale to isto nebudeme chcieť," povedal pre Gipsy Television Atila Giňa, bývalý člen Strany Rómskej únie na Slovensku.

Aby mohli vzniknúť ďalšie dve strany, zbierajú podpisy.

Ministerstvo vnútra v súčasnosti eviduje dve žiadosti o registráciu rómskych politických strán. V prvom prípade ide o stranu s názvom Cesta von - Drom - ÚT, za ktorou stojí bývalý vysokoškolský pedagóg Emil Samko, Jozef Mezei z Bratislavy a Radoslav Ščuka z Popradu.

O registráciu požiadal aj Milan Mihok z Bratislavy. Táto politická strana má v názve jeho priezvisko, Mihok - Rómska strana. V prípravnom výbore je líder strany, Mária Mihoková (pozn. redakcie: pravdepodobne manželka, bývajú na rovnakej adrese) a Daniela Huňáková z Vranova nad Topľou.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.