Francúzsko: Krajina vyhostí nelegálnych rómskych imigrantov

ilustračné foto Gipsy Television

Paríž 29. júla 2010 (TASR) - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v stredu rozhodol o vyhostení všetkých nelegálnych rómskych imigrantov. Informovala agentúra Associated Press.

 

Podľa nemeckej agentúry DPA majú úrady v priebehu troch mesiacov zrušiť polovicu z približne 300 nelegálnych rómskych táborov v krajine. Oznámil to minister vnútra Brice Hortefeux po krízovom stretnutí so Sarkozym.

Francúzska vláda sa rozhodla konať po zrážkach medzi Rómami a políciou pred dvoma týždňami. Tie vznikli po tom, čo policajt zastrelil pri cestnej kontrole Róma, ktorý sa snažil uniknúť a pri úteku strieľal. Desiatky Rómov následne rozpútali rozsiahle výtržnosti, počas ktorých podpálili tri autá. Sarkozy zdôraznil, že výtržníci budú "tvrdo potrestaní". Podľa prezidenta bude potrebné novelizovať francúzsky imigračný zákon "v záujme verejného poriadku". Novela by mala uľahčiť vyhostenie nelegálnych imigrantov. Vláda zároveň plánuje vyslať do táborov desať daňových kontrolórov, aby zistili, či Rómovia riadne platia dane. Sarkozy označil tábory za zdroje protizákonného obchodovania, zneužívania detí a prostitúcie. Opozícia a ľudskoprávne organizácie vládu okamžite obvinili z rasizmu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.