Rumunsko, 18.07.2015 Zaujímavosti

Perla to v živote nemala ľahké! Vo Veľkej Británii ju prijali na 5 vysokých škôl.

foto maszol.ro

19-ročná Perla Scripcariu z Rumunska to v živote nemala ľahké. Ako malú ju opustila mama a otec odišiel do Nemecka za prácou. Vychovávala ju teta.

Okrem toho sa v živote stretla s ponižovaním a odstupom kvôli svojej etnickej príslušnosti. Ona to však považovala za výzvu bojovať proti predsudkom. "Proti predsudkom sa dá bojovať a my Rómovia by sme to mali urobiť,“ povedala Perla.

Perla absolvovala maturitu na gymnáziu Botosani A.T. Laurian v Rumunsku z rómskeho jazyka a literatúry. Jej cieľom je študovať medzinárodné vzťahy, politickú vedu. Chce pomáhať rómskej komunite, osobám so zdravotným postihnutím a vymaniť sa z predsudkov. Chce byť im vzorom.



"Rómovia musia mať vzory, také vzory ktoré pochádzajú priamo z ich komunity. Veľa Rómov si myslí, že ich nezamestnajú kvôli ich príslušnosti, lebo ich pôvod sa ľuďom nepáči. No mali by sa vzdať takýchto myšlienok,“
povedala Perla Scripcariu.

Perla po skončení gymnázia podala prihlášku na vysokú školu v Birminghame, Portsmouth, Greenwitch, Coventry a Kent. Na všetky vysoké školy ju prijali.

- prevzaté -

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.