VOĽBY 2012: Janette Maziniová "Nie som človek, ktorý túži po funkciách"

foto JM

Bratislava 2. decembra 2011 (Gipsy Television/ Paulína JANOVÁ) - Nie som človek, ktorý túži po funkciách, tvrdí Jannete Maziniová, ktorá je druhou rómkou na kandidátke politickej strany Most - Híd v predčasných parlamentných voľbách.   

Prečo ste sa rozhodli kandidovať za Most-Híd a nie za rómsku stranu?

 

Možno základným faktom je, že som vôbec neuvažovala o politickej angažovanosti. Nevnímam sa ako aktivistka, som skôr analytik, konceptor, tvorca, inovátor. Ponuka prišla za mnou - bola som oslovená a napriek tomu, že som nemala chuť do niečoho ako politika vstúpiť, premýšľala som. Preberala som s rodinou a blízkymi priateľmi pozitíva a negatíva, ktoré prichádzajú s politickou angažovanosťou. Most - Híd mi ponúkol možnosť vstúpiť do ich programu a spracovať tému, v ktorej dlhodobo pôsobím - výchova mladej generácie a práca s mládežou v oblasti neformálneho vzdelávania. To je práve ten dôvod, ktorý ma presvedčil vstúpiť na kandidátku ako nezávislá.

 

Ako hodnotíte Vaše miesto na kandidátke, ktoré nie je popredné a preto je ťažko povedať, či sa prekrúžkujete. Myslíte si, že máte šancu uspieť?

 

Nie som človek, ktorý túži po funkciách. Ani radikálka, ktorá sa bude biť do prś a kričať: "...toto sú naše práva a vy nám ich upierate!". Nižšie miesto v kandidátke mi dokonca vyhovuje, pretože počet preferenčných hlasov mi nadstaví zrkadlo, či sú ľudia pripravení otvoriť tému a diskutovať o nej. Ak bude dostatočný počet hlasov, znamená to pre mňa impulz venovať sa téme naplno a do hĺbky. Ak nie, ešte pre mňa nedozrel čas a ja získam viac času na pochopenie politiky a mechanizmu jej fungovania. Osobne sa skôr chcem zamerať na prácu s médiami a hodnotami ľudí, a to na oboch stranách - u majority, aj minorít. Už dlhodobo totiž vnímam, že so znevýhodnenými deťmi a mládežou v komunitách pracuje mnoho skvelých ľudí a odvádzajú náročnú prácu. No len málokto pracuje s názormi majority. Mladí ľudia z minorít a vylúčených komunít môžu byť výborne pripravení pre vytváranie materiálnych a etických hodnôt v spoločnosti, ak však necítia otvorenosť a akceptáciu majority, stratia veľmi rýchlo motiváciu, energiu a vieru vo vlastné schopnosti.

 

Ako bude vyzerať kampaň v rómskych komunitách?

 

Neviem, či vôbec chcem robiť kampaň v rómskych komunitách. Nemôžem im sľúbiť rýchle riešenia ani okamžitú pozitívnu zmenu kvality ich života. A to je v ich situácii jediným svetlom ich možnej účasti v parlamentných voľbách. Skôr sa chcem zamerať na ľudí, schopných rozpoznať benefity, ktoré môže priniesť zmena výchovy mladých k hodnotám a zmiernenie negatívneho pohľadu spoločnosti na všetky minority, no najmä na potenciál rómskych detí a mládeže.

 

Rozhovor je publikovaný v celom znení.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.