08.04.2022 SPRÁVY

Zuzana Čaputová prijala v prezidentskom paláci rómskych študentov.

Foto: Z. Čaputová/ FB

Štát by mal prijať všetky potrebné systémové kroky, aby dal rómskym deťom rovnaké šance uplatniť sa a sebarealizovať sa. Pracovať treba aj na osobných postojoch, aby sa ľudia nehodnotili podľa farby pleti či národnosti, ale osobnostných kvalít. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla po prijatí rómskych študentov pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

Na stretnutí v Prezidentskom paláci sa zúčastnili napríklad nádejná lekárka, šachistka, budúci právnik, ale aj boxer či hokejista. „Okrem toho, že sú mladí úspešní ľudia, spája ich aj to, že sa vo svojom živote stretli s predsudkami, práve preto, že patria k rómskej menšine. Hovorili sme teda aj o tom, ako tieto predsudky spracovali, ako ich mnohých motivovali k tomu, aby podali ešte lepšie výkony,“ povedala prezidentka SR, Zuzana Čaputová.

Študentka medicíny Eva Adamová vyzdvihla, že v porovnaní s minulosťou je viac Rómov, ktorí dokončujú vysoké školy a angažujú sa v rôznych pracovných sférach. „Zďaleka nie všetkým rómskym deťom sa takto darí a dostali takúto príležitosť. Nie všetkým sa podarilo zdolať bariéry, či už sa to týka chudoby, predsudkov, neraz takmer automatického zaradenia do špeciálnych škôl,“ upozornila. Želá si, aby slovenská spoločnosť dospela do fázy, keď to, že mladý Róm je právnikom, lekárom, ekonómom či úspešným športovcom, nebude prekvapením alebo raritným javom.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.