Z.SLATINA: Do súťaže huslistov o Cenu R. Oláha sa prihlásilo 14 muzikantov

ilustračné foto TASR

Zvolenská Slatina 12. mája 2011 (TASR) - Presne 14 huslistov, amatérskych i profesionálnych interpretov ľudových skladieb z celého Slovenska bude vo Zvolenskej Slatine počas nadchádzajúceho víkendu súťažiť o Cenu Rinalda Oláha. Laureáti dvoch kategórií si okrem hodnotných cien a diplomu odnesú aj finančnú odmenu 200 eur.

Ako TASR povedala prednostka Obecného úradu vo Z. Slatine Anna Pavlendová, osem súťažiacich v kategórii s hudobným vzdelaním sa predstaví blokom, zostaveným z repertoáru ľudových piesní Podpoľania, rómskych skladieb a muzík rôznych regiónov Slovenska. Kategória bez hudobného vzdelania, kde je prihlásených šesť súťažiacich môže zahrať ľubovoľný ľudový repertoár.

 

Sprevádzať ich bude trojčlenná hudba v obsadení kontra, cimbal a kontrabas. Poslaním súťaže je podporovať a prezentovať tvorivé a interpretačné umenie hudobníkov, ktorí uchovávajú tradičné hudobné štýly predníkov podpolianskych muzík, rómskeho etnika a muzík rôznych regiónov Slovenska. Podujatie má súčasne pripomenúť už nežijúceho vynikajúceho rómskeho virtuóza Rinalda Oláha (1929-2006), rodáka zo Z. Slatiny, ktorého kvôli osobitému spôsobu hrania volali aj Paganiny zo Slatiny.

Rinaldo Oláh bol v druhej polovici 20. storočia jedným z najvychýrenejších rómskych huslistov na Slovensku. Ako 20-ročný sa dostal do SĽUK-u, kde pôsobil ako koncertný majster orchestra a sólista ľudovej hudby. Upravoval tiež ľudové piesne a komponoval virtuózne skladby pre husle s ľudovou tematikou.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.