29.04.2017 SPRÁVY

Vo Svidníku nemusia čakať na projekt rómskych občianskych hliadok! Vymysleli to inak.

foto Gipsy Television

Projekt rómskych občianskych hliadok mešká dlhé mesiace. Vo Svidníku sa však zaobišli aj bez eurofondov. Hliadky vytvorili zo štátnych peňazí. 

Vykonávajú skoro tú istú prácu. Platení sú zo štátnych peňazí a každý ich vo Svidníku pozná pod názvom dobrovoľnícka služba. "V meste Svidník zamestnávame na dobrovoľnícku činnosť cez Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny päť rómskych občanov," povedala pre Gipsy Television hovorkyňa mesta, Jana Micenková.

Tí zamestnanci spadajú pod Mestskú políciu ako to je aj v prípade rómskych občianskych hliadok pôsobiacich v mestách. "Títo zamestnanci vypomáhajú pri bezpečnosti cestnej premávky, kde stoja pri najfrekventovanejších priechodoch pre chodcov," vysvetlila popis práce členov dobrovoľníckej služby hovorkyňa mesta Svidník. 

Dobrovoľnícku službu vykonáva uchádzač o zamestnanie v rozsahu 20 hodín týždenne nepretržite najviac počas šiestich mesiacov.

Rómske občianske hliadky Ravasz premenoval

Výzva na predkladanie projektov pre Miestne občianske poriadkové služby (MOPS) ešte nie je na svete. Ministerstvo vnútra ju malo podľa medializovaných informácii vyhlásiť tento mesiac. Na celý projekt by malo byť vyčlenených 10 miliónov eur.  

"Verím, že projekt Miestne občianske poriadkové služby nadviaže na projekt Rómske občianske hliadky. V minulosti bol projekt hliadok natoľko úspešný, že v ňom mnoho miest a obcí po jeho ukončení pokračovalo a hliadky financovalo z vlastných zdrojov. Preto som sa rozhodol urobiť všetko preto, aby projekt pokračoval a aby sa začal realizovať v roku 2017. Potrebujú ho nielen samosprávy, ale aj ľudia,” uviedol Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.