VLÁDA: Splnomocnencom pre národnostné menšiny bude László Nagy

foto Most-Híd

Bratislava 13. júna 2012 (Gipsy Television) - Splnomocnencom vlády pre národnostné menšiny bude od štvrtka bývalý poslanec parlamentu László Nagy. Jeho vymenovanie odsúhlasila vláda. Meno je výsledkom dohody so stranou Most-Híd, v ktorej je Nagy členom predsedníctva.

„Keďže Most-Híd odmietol ísť do vládnej koalície, ako aj každá iná politická strana, nebolo možné obsadiť post podpredsedu vlády pre národnostné menšiny predstaviteľom z inej politickej strany," konštatoval predseda vlády SR Robert Fico. Preto Smer-SD pripravil mechanizmus, ktorý je podľa neho rovnocenný, lebo splnomocnenec bude mať prakticky rovnaké právomoci. Verí, že rozhodnutie bude vnímané ako ústretový krok. „Pán Nagy nebude len v úlohe splnomocnenca, ale sa mu zriaďuje aj úrad," povedal premiér. Na úrade vlády bude mať k dispozícii primeraný aparát ľudí.


Vláda chcela podľa Fica dať jasne najavo, že túto agendu dáva ľuďom, ktorí s ňou reálne žijú. „Preto sme nehľadali nejakého umelého kandidáta, ktorého by sme si my vymysleli, pretože takýto kandidát by bol ľahko spochybniteľný."


Splnomocnenec má podľa schváleného štatútu postavenie poradného orgánu vlády. Svoju činnosť bude koordinovať s vedúcim úradu vlády a príslušnými ministrami. Môže zriaďovať pracovné skupiny alebo komisie. Bude plniť úlohy v oblasti zachovania, rozvoja a podpory práv príslušníkov národnostných menšín a uskutočňovať systémové opatrenia na zlepšenie postavenia národnostných menšín. Má dbať o presadzovanie a dodržiavanie vnútroštátnych a medzinárodných záväzkov Slovenska v oblasti postavenia a práv príslušníkov národnostných menšín. Spolu s úradom vlády, ministerstvami a štátnymi inštitúciami bude navrhovať a realizovať opatrenia v oblasti zachovania, rozvoja a podpory práv príslušníkov národnostných menšín. Má podporovať rozvoj identity a kultúrnych hodnôt národnostných menšín, participáciu ich príslušníkov na riešení vecí verejných a dbať o skvalitnenie ich výchovy a vzdelávania.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.