15.12.2020 SPRÁVY

VIDEO: V kolačkovskej osade majú elektrinu len dve domácnosti. Zvyšné sa napájajú káblami.

Foto: Gipsy Television

V kolačkovskej osade majú elektrinu len dve domácnosti. Od nich sa napája zvyšok tamojších rodín. Vedenie obce o probléme vie. Svojim obyvateľom, ale vyriešiť tento problém nedokáže.

Keďže elektrické prípojky sú v osade len na dvoch obydliach, zvyšné domácnosti sa od týchto rodín napojili vďaka predlžovacím a rôznym káblom. Takéto napájanie je ale nebezpečné.

"Z chatrče do chatrče, ale tie káble ako si to napojili, je to veľmi nebezpečné. Ak by došlo ku skratu, tak by zhoreli aj chatrče. Aj my sme už mali doma nehodu. Začala nám horieť záclona aj závesy," priznáva Mária Mirgová, ktorá je v komunite známa ako asistentka osvety zdravia. 

Problém vznikol ešte v 70. rokoch 20. storočia. V tom čase žilo v Kolačkove len šesť rómskych rodín, z ktorých dve mali na domoch elektrické prípojky. Podľa starostu v minulosti na vybavenie takejto prípojky nebolo potrebné mať takmer žiadne povolenie, či dokumentáciu. Dnes je ale situácia iná. Keďže domy sú postavené na čierno, na cudzích pozemkoch, ľudia povolenie na elektrickú prípojku nevedia získať.

„Elektrická prípojka môže byť daná len na vlastníctvo, to znamená, že človek musí byť vlastníkom rodinného domu lebo pozemku. Čiže ďalšie prípojky sa tam dať nedajú, pretože nie sú vlastníkmi ani pozemku, ani tých budov,“ vysvetlil situáciu pre Gipsy Television starosta obce Pavol Zamiška.

Na vyplatenie mesačného účtu za elektrinu sa jednotlivé rodiny skladajú. Nájdu sa aj také, ktoré to odmietajú. Keďže spotrebovaná elektrina nie je zaplatená, často sa stáva, že ich od prúdu odpoja. „Osem ľudí elektrinu nezaplatilo a teraz ju musíme vyplatiť. Zaplatíme ju vtedy, keď tí ľudia budú mať peniaze," povedala tamojšia obyvateľka Katarína Mirgová.

Jej menovec, Miroslav Mirga zase dodáva: „O chvíľku sú Vianoce." Ako prežijú toto dni odvetil, že si budú svietiť sviečkami. Pre obec je to neriešiteľný problém. „Ani z našej strany, ani zo strany Rómov, kým nebude vyriešené vlastníctvo pozemkov alebo vlastníctvo ako také,“ dodal Zamiška.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.