20.02.2020 SPRÁVY

VIDEO: V Čičave opravia nájomné byty, v ktorých žijú Rómovia. Obec získala grant od Svetovej banky.

Foto: Gipsy Television

Obyvatelia obce Čičava v okrese Vranov nad Topľou sa tešia, pretože vďaka Svetovej banke po desiatkach rokov zrekonštruujú byty.

Romovia z Čičavy žijú v nájomných bytoch. Obývajú štandardné bytovky ale aj unimobunky, za ktoré si nájom pravidelne platia. Tamojší obyvatelia tvrdia, že sa starajú o svoje príbytky. V komunite sa ale našli aj takí, ktorí si svoje obydlia nezveľaďovali. 

"Za stav sociálnych bytov môžu aj ľudia, ale taktiež majú už svoje roky," povedal pre Gipsy Television jeden z obyvateľov tamojšej bytovky Matúš Jarka.


Na fotografii je Matúš Jarka s rodinou

Počas nášho nakrúcania obyvatelia obce čistili okolie svojej bytovky. Nebolo to vraj preto, že sme boli v obci s kamerou. Ľudia nás dokonca pozvali aj k sebe domov. V bytoch mali veľmi čisto. Na prvý pohľad sa zdalo, že nájomné byty a unimobunky žiadnu rekonštrukciu nepotrebujú.

"Tieto unimobunky tu stoja už 20 rokov. Sú prehnité, rozpadávajú sa a musíme ich látať plechmi. Do unimobunky nám zateká voda keď prší a máme tu aj myši," povedal pre Gipsy Television obyvateľ obecnej unimobunky Ladislav Guman.


Ladislav Guman býva v obecnej unimobunke. V jednej izbe žijú štyria. 

Aby to nevyznelo, že Rómovia chcú niečo zadarmo, vybrali sme sa aj na obecný úrad. Starostu sme sa pýtali či nehnuteľnosti skutočne potrebujú rekonštrukciu. "Je to problém, ktorý treba riešiť. Obec ho rieši s pomocou projektu Svetovej banky, ktorá cez VÚC oslovila v celom okrese ako jedinú, práve našu obec," povedal vytešený starosta Čičavy, Dušan Vilenik. 

Z projektu by mala Svetová banka zaplatiť rekonštrukciu všetkých nájomných bytov v obci. Dušan Vileník predpokladá, že k tomu dôjde tento rok. Obec nájomné po rekonštrukcii neplánuje zvýšiť. Ak by k tomu došlo, Rómovia s tým vraj problém nebudú mať. Tvrdia totiž, že chcú žiť už v slušných podmienkach.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.