29.10.2020 SPRÁVY

VIDEO: Rómske hliadky čoskoro skončia. Takmer 1 200 ľudí príde o prácu.

Foto: Gipsy Television

Ľudia, ktorí pracujú v Miestnych občianskych poriadkových službách zrejme prídu o prácu. Končí sa totiž financovanie tohto úspešného projektu. Stovky ľudí z toho majú hlavu v smútku, pretože prídu o stály finančný príjem.

Projekt miestnych občianskych poriadkových služieb funguje v 247 mestách a obciach na Slovensku. Prácu dal takmer 1200 ľuďom. „Teraz už končíme, tým pádom deti budú pobehovať všade. Nikto im v tom nezabráni a budú po celej obci," povedal pre Gipsy Television člen Miestnej občianskej poriadkovej služby Ladislav Červeňák.

Takzvané rómske hliadky niekde skončia v decembri. V niektorých obciach a mestách zase v januári na budúci rok. Projekt si dlhodobo pochvaľujú starostovia i primátori. Miestna občianska poriadková služba je financovaná z eurofondov. Samosprávam poskytovalo peniaze na platy ministerstvo vnútra z operačného programu Ľudské zdroje. Člen hliadky mesačne zarobí v čistom 548 eur mesačne.

„Nebudeme mať inú prácu, nemáme kam ísť. Kam pôjdeme pracovať? Jedine, že by sme šli pracovať do inej krajiny,“ zamýšľal sa nad vzniknutou situáciou Červeňák.

Ministerstvo vnútra eviduje veľký záujem obcí o pokračovanie projektu Miestnych občianskych poriadkových služieb. Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity teraz nevie povedať, či peniaze na tento projekt rezort vnútra bude mať. „V túto chvíľu viem povedať iba to, že vyvinieme maximalne úsilie na to, aby sa vyčlenili finančne zdroje zo štrukturálnych fondov. Úrad je pripravený spolupracovať so Sekciou európskych programov,“ povedala v rozhovore Andrea Bučková. 

Ministerstvo vnútra, ale pre Gipsy Television uviedlo, že zvyšné peniaze, ktoré by použilo pre tento projekt nemá. „Projekty MOPS sú financované z prioritnej osi 5, operačného programu Ľudské zdroje. Momentálne zazmluvnenie tejto prioritnej osi je na úrovni 95,6 %, pričom sú plánované ďalšie dopytovo orientované výzvy pre iné oblasti, takže nemožno rátať s voľnou alokáciou,“ uviedol Komunikačný odbor rezortu vnútra.

 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.