07.04.2021 SPRÁVY

Veľvyslankyňa USA na Slovensku: Rómovia dokázali mnoho významných vecí!

Foto: Gipsy Television

Veľvyslankyňa USA na Slovensku Bridget A. Brink tvrdí, že Rómovia dokázali mnoho významných vecí, nielen na Slovensku, ale po celom svete. Medzinárodný deň Rómov, ktorý bude vo štvrtok, je podľa nej momentom, keď máme oslavovať potenciál, ktorý Rómovia majú. 

Pani veľvyslankyňa, 8. apríl je Medzinárodný deň Rómov, ako vy osobne vnímate tento sviatok?

Som veľmi rada, že sa tento deň oslavuje a že Rómovia sú obrovským prínosom pre Slovensko aj pre celý svet. Je to tiež priestor, ako upozorniť na diskrimináciu, ktorej Rómovia veľakrát čelia.

Je podľa vás dôležité, aby si spoločnosť, nielen Rómovia, pripomínala Medzinárodný deň Rómov?

Ako Američanka tiež pochádzam z krajiny, ktorá je neskutočne rozmanitá. V USA máme mnoho rôznych národností a je veľmi dôležité nielen u nás doma, ale aj za hranicami krajiny si vážiť prínos, ktorý vnáša do spoločnosti každý občan vrátane Rómov. Rómovia dokázali mnoho významných vecí, nielen na Slovensku, ale po celom svete. Máme rómskych starostov, pedagógov a lídrov v politickej i sociálnej sfére. Myslím si, že toto je moment, keď máme oslavovať potenciál, ktorý Rómovia majú.


Bridget A. Brink, veľvyslankyňa USA na Slovensku. Foto: USA ambasáda
Vláda Spojených štátov amerických pravidelne vydáva výročnú správu o dodržiavaní ľudských práv. Slovensku bola v minulosti vyčítaná diskriminácia Rómov, ale i segregácia žiakov. Ako vnímate tieto výčitky voči Slovensku?

Ako veľa krajín na celom svete, tak aj Slovensko a Spojené štáty americké čelia rôznym výzvam a snažia sa, aby krajiny dokázali poskytnúť svojim obyvateľom rovnosť príležitostí. Videla som a čítala a aj sme to zaznamenali, že takmer každé tretie dieťa opustí vzdelávací systém ešte predtým, ako ho úplne dokončí, a to ho neskôr limituje, aby mohlo byť prínosom pre svoju rodinu, pre ekonomiku a pre krajinu. Pre mňa je vzdelanie veľmi dôležité a bolo by skvelé, keby sme boli svedkami toho, že nielen Rómovia, ale všetky národnostné menšiny v Spojených štátoch amerických, na Slovensku a po celom svete si dokázali dokončiť vzdelanie a byť tak prínosom pre spoločnosť.

Čo by mali mať politici na zreteli pri tvorbe politík?

Som si vedomá výziev, ktoré tu máme, ako napríklad aj pri národnostných menšinách v Spojených štátoch amerických. Dôležité však je, že musíme každému občanovi, osobe dovoliť, aby bol schopný dosiahnuť naplnenie svojho plného potenciálu a svojich snov a aby dokázal byť prínosom pre spoločnosť. V tomto kontexte sa na to my Američania pozeráme aj tak, že tiež na Slovensku je demokracia. Myslíme si, že podporovanie, rozlišovanie a utvrdzovanie všetkých našich občanov bez ohľadu na ich zázemie je pre nás dobré ako pre jednotlivcov, ale je to dobré aj pre ekonomiku. Je to dobré pre naše krajiny. A s dávkou ľudskosti spolupracujeme aj s ostatnými demokratickými krajiny a snažíme sa ich podporovať, aby dodržiavali tieto princípy. 

Vráťme sa k Medzinárodnému dňu Rómov. Vaše veľvyslanectvo v minulosti pri tejto príležitosti vždy organizovalo rôzne aktivity. Prečo sa vaši predchodcovia takýmto spôsobom zapájali do tohto sviatku?

V minulosti sme zorganizovali mnoho aktivít, napríklad futbalové turnaje, celosvetové oslavy a akcie, ktoré sa snažili ukázať, akým veľkým prínosom sú Rómovia pre Slovensko. Tento a minulý rok sme, žiaľ, nemohli nič organizovať pre pandemické opatrenia. Môžem však povedať, že odkedy som tu na Slovensku, mala som príležitosť navštíviť rómsky sociálny podnik v obci Valaská, čo vnímam ako skvelý sociálny podnik, ktorý robí výbornú prácu a zamestnáva aj Rómov či znevýhodnené skupiny obyvateľstva. Tiež som mala možnosť navštíviť Luník IX. s jeho starostom a videla som pozitívne a úspešné príklady rómskych lídrov a rómskych komunít. Je toho naozaj veľa, na čom ešte môžeme pracovať a dúfam, že sa čoskoro vrátime do normálu. Som však naozaj rada, že som mala možnosť upozorniť na tieto veľmi pozitívne príbehy ľudí a rómskych komunít. 

Pani veľvyslankyňa, čo by ste Rómom popriali k tomuto dňu? 

Rada by som zaželala všetkým Rómom šťastný Medzinárodný deň Rómov, aby mal každý človek možnosť presadiť sa vo vzdelaní, aby nasledoval svoje sny a aby dosiahol všetko to, čo si zaumienil. To je cieľom oboch našich demokracií, aby ľudia boli úspešní a šťastní a aby sa im splnilo, čo si želajú. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.