26.10.2020 SPRÁVY

Trebišovskí Rómovia budú mať odberné miesto priamo v osade.

Archívne foto

Obce a mestá sa pripravujú na plošné testovanie, ktoré by malo začať tento víkend. Napríklad v meste Trebišov budú mať 12 odberových miest.

Jedno odberové miesto bude priamo v tamojšej rómskej osade, v ktorej žije viac ako 5-tisíc ľudí. Odberové miesto bude v objekte základnej školy, ktorá sa nachádza na ulici Ivana Krasku.

Súčasťou odberového tímu budú vojaci, policajti, zdravotníci a administratívni pracovníci. Pomáhať im bude aj Miestna občianska poriadková služba. "Mierny nedostatok samospráva vníma v materiálno-technickom zabezpečení odberového miesta tak, ako to vyžaduje prevádzkový poriadok. Je však ešte otázne, či nejakú časť materiálneho vybavenia miestností zabezpečí štát zo Správy štátnych hmotných rezerv. Doteraz totiž mestu Trebišov neboli refundované finančné prostriedky vynaložené na dezinfekčné a ochranné pomôcky z prvej vlny pandémie koronavírusu," uviedla hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

Presná suma, ktorú musí samospráva na testovaciu akciu použiť, nateraz nie je vyčíslená, keďže jednotlivé požiadavky sa priebežne menia a dopĺňajú. "Už teraz však vieme povedať, že jej výška bude rádovo niekoľko tisíc eur. Finančné prostriedky bude mesto čerpať z vlastných zdrojov, tie by mali byť následne kompenzované vládou SR, respektíve príslušným ministerstvom," dodala Mištaničová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.