ŠÚ SR: Do sčítania obyvateľov sa bude možné zapojiť aj elektronicky

ilustračné foto

Bratislava 10. marca 2011 (TASR) - Obyvatelia sa po prvý raz v histórii Slovenska budú môcť do sčítania obyvateľov, domov a bytov zapojiť aj elektronicky. Umožní im to nová internetová stránka Štatistického úradu (ŠÚ) SR www.scitanie2011.sk. Do takejto formy sčítania sa ľudia budú môcť zapojiť od 21. do 29. mája.

Elektronické formuláre budú na webe k dispozícii okrem slovenčiny aj v maďarskom, rómskom, rusínskom, ukrajinskom a anglickom jazyku. V súčasnosti si tu už záujemcovia môžu pozrieť vzorové formuláre sčítania. Stránka je upravená tak, aby si ju mohli prezrieť aj ľudia so zrakovým postihnutím.Do elektronického sčítania sa bude možné zapojiť po zadaní tzv. identifikátora. Ako ozrejmila generálna riaditeľka sekcie sociálnej štatistiky a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková, identifikátor spolu s overovacím heslom doručí na miesto trvalého pobytu obyvateľa sčítací komisár. Pokiaľ v byte či dome žijú napríklad štyri osoby, doručí sa pre každú vlastná obálka. Pokiaľ sa im ich identifikátor nedoručí, mali by sa obrátiť na miestny úrad.

 

"Zákon o sčítaní obyvateľov, domov a bytov hovorí o tom, že sčítanie je povinné. Každý je povinný v zmysle zákona vyplniť údaje úplne a pravdivo," povedala predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová. Občania podľa jej slov nemajú povinnosť pustiť sčítacieho komisára do bytu. Poznamenala, že pokiaľ všetko pôjde bez problémov, komisár pri prvej návšteve odovzdá formuláre a pri ďalšej ich preberie."Sčítanie je dôležité nielen pre dnešok, ale aj pre budúcnosť tejto krajiny," pripomenula Benkovičová. Na základe výsledkov sčítania sa totiž budú rozdeľovať aj posty v europarlamente, ako aj finančné prostriedky Európskej únie. Ďalšie sčítanie sa uskutoční o desať rokov.


Sčítanie obyvateľov, domov a bytov sa vykoná po desiatich rokoch na celom území SR, pričom v tomto roku bude vo všetkých členských štátoch EÚ. Rozhodujúcim okamihom je polnoc z 20. na 21. mája. Komisári začnú navštevovať domácnosti od 13. mája, ukončiť sčítanie musia do 6. júna. Na celý proces je od jeho prípravy v roku 2008 až po konečné vyhodnotenie v roku 2014 vyčlenených 30 miliónov eur. Z nich zhruba 5,4 milióna eur je určených na prácu sčítacích komisárov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.