25.07.2017 SPRÁVY

RADNOVCE: Najväčším problémom obce je 95-percentná nezamestnanosť.

foto Ladislav Luppa

Vysoká miera nezamestnanosti je najväčším problémom, ktorý sužuje obec Radnovce v okrese Rimavská Sobota. Uviedol to starosta Aladár Bari s tým, že nezamestnanosť v dedine dosahuje približne 95 percent, pričom najväčším zamestnávateľom je samotná obec.

„Cez úrad práce, cez rôzne projekty skúšame zamestnať čím viac ľudí. Vlani sme mali zamestnaných do 40 ľudí, teraz ich máme 20,“konkretizoval starosta s tým, že by uvítali, keby mohli prijať ešte väčší počet ľudí, nakoľko aj vzhľadom na vysokú mieru nezamestnanosti v celom okrese podľa neho nemajú šancu nájsť si inú prácu.

Za problém považuje aj zlú infraštruktúru, pre ktorú do Gemera a Malohontu neprichádzajú žiadne investície. „Nemáme diaľnice, preto sem ani jeden veľký investor nepríde. Pretože ako bude zabezpečovať dopravu, ako si dopraví materiál a ako odvezie hotové výrobky?“ opýtal sa Bari. Dodal tiež, že v minulosti boli v neďalekej Rimavskej Sobote veľké podniky, ktoré zamestnávali tisícky ľudí, po krachu ich však nič nenahradilo.

Možnosti zamestnania nie sú podľa neho ani v poľnohospodárstve. „Naše okolie je síce poľnohospodárske, ale firmy, ktoré tu sú, využívajú predovšetkým techniku. To, čo niekedy spravilo desať ľudí, dnes spraví jeden traktor,“ konštatoval s tým, že nevidí ani snahu štátu investovať do rozvoja poľnohospodárstva.

Radnovce majú v súčasnosti približne 900 obyvateľov. Z nich je podľa vyjadrenia starostu zhruba 98 percent Rómov a obec má i veľký podiel mladých ľudí do 18 rokov, ktorých je okolo 360.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.