02.07.2020 SPRÁVY

Rada Európy odporúča zaradiť do učebných osnov históriu Rómov.

Ilustračné foto

Výbor ministrov Rady Európy vyzval členské štáty Rady Európy, aby sa pokúsili o výraznejšie zaradenie histórie Rómov do školských osnov a učebných materiálov.

Takéto odporúčanie vydal výbor Rady Európy, ktorý združuje ministrov zahraničných vecí 47-člennej organizácie, vôbec po prvý raz. "Toto odporúčanie by malo byť účinným nástrojom na boj proti nenávisti, diskriminácii a predsudkom, radikalizácii, popieraniu holokaustu a revizionizmu. Má začleniť históriu Rómov a/alebo kočovníkov do školských osnov, aby bolo možné lepšie pochopiť, že sú neoddeliteľnou súčasťou spoločnosti, na úrovni jednotlivých štátov aj Európy," uvádza sa vo vyhlásení RE.

Odporúčanie Výboru ministrov RE okrem iného zdôrazňuje dôležitosť výučby o holokauste európskych Rómov, Sintov a ďalších príbuzných etnických komunít, ktorý počas vojny spáchali nemeckí nacisti a ich spojenci. Rada Európy pripomenula, že počas druhej svetovej vojny hitlerovské Nemecko pripravilo o život nielen vyše šesť miliónov židov, ale aj približne 500.000 európskych Rómov. Išlo o minimálne štvrtinu vtedajšej rómskej populácie.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.