Bratislava, 13.11.2015 SPRÁVY

PETER POLLÁK: Vládny splnomocnenec podáva trestné oznámenie pre obchodovanie s deťmi.

ilustračné foto

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák podá v pondelok na GP trestné oznámenie v súvislosti s prípadom neoprávneného zaraďovania detí do Súkromnej špeciálnej základnej školy v Rokycanoch. 

„Vedel som, že ten systém je pokrivený, no neexistoval dôkaz, iba sa o tom hovorilo. Preto som sa snažil nájsť konkrétne prípady, aby som moje slová potvrdil. Našiel som podozrivé školy, ktoré majú rómskych žiakov, ktorí by tam nemali patriť, keďže neprebehli zákonne postupy, aby tam mohli byť zaradení," povedal Pollák na dnešnej tlačovej besede.

Pollák požiadal Štátnu školskú inšpekciu, aby preverila postup zaraďovania rómskych detí do súkromnej špeciálnej základnej školy v Rokycanoch. Tá napokon zistila, že 13 detí presunuli z klasickej základnej školy do špeciálnej školy. Išlo o prvákov, šiestakov a ôsmakov. 

Rómske deti sú obeťami biznisu

Kým pred vstupom do školy deťom nezistili ľahkú mentálnu poruchu, po diagnostike v Súkromnom centre špeciálno-pedagogického poradenstva v Prešove ju už žiakom diagnostikovali. Podľa Polláka ide o spriaznených ľudí, ktorí si navzájom pomáhali. Otec majiteľa Súkromnej špeciálnej základnej školy pracuje na Okresnom úrade v Prešove, na odbore školstva. Podľa Štátnej školskej inšpekcie údajne požiadal psychologičku spomínaného centra, aby posudky vypracovala.  

Peter Pollák je presvedčený, že takýchto prepojení je na Slovensku veľa. „Je to biznis na deťoch financovaný z verejných zdrojov. Niekto kvôli 800 eurám vedome ničí životy konkrétnych detí, doslova im kradne budúcnosť," dodal vládny splnomocnenec a poslanec NR SR. 

Pozrite si záznam z tlačovej besedy Petra Polláka

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.