Banská Bystrica, 28.05.2015 SPRÁVY

NADÁCIA EKOPOLIS: Realizujeme nový program rozvoja rómskych komunít.

ilustračné foto

Nadácia Ekopolis v partnerstve s Karpatskou nadáciou realizuje nový Program rozvoja rómskych komunít. Finančnú podporu získalo 5 projektov v Banskobystrickom kraji v celkovej výške 55 000 eur.

Cieľom programu je upozorniť na výzvy, ktorým čelí naša spoločnosť, a to zhoršenie situácie rómskej menšiny v oblasti dostupnosti zamestnania, bývania, vzdelávania či zdravotnej starostlivosti a zároveň rastúce protirómske nálady v rámci väčšinovej spoločnosti.

„V tejto súvislosti chceme podporiť projekty, ktorých cieľom je zlepšenie situácie Rómov vo vybraných obciach a naplnenie k základných potrieb, ako je bývanie či vzdelanie. Zároveň chceme upozorniť na aktivity, ktoré môžu prispieť ku prekonaniu predsudkov a sociálneho vylúčenia chudobných ľudí – spropagovať overené postupy a pozitívne príklady,“ povedala Martina B. Paulíková, programová manažérka Nadácie Ekopolis.

5 projektov si rozdelí 55 tisíc eur

Banskobystrická nezisková organizácia Animus Apertus získala podporu na projekt, ktorý je zameraný na vzdelávanie žien, ktoré sa ocitli v ťažkých životných situáciách, aby sa dokázali začleniť do pracovného procesu. Vzdelávanie obsahuje nielen výučbu v krajčírskej dielni, ale aj rozvoj zručností a finančnej gramotnosti.

Dva projekty, a to projekt v Kokave nad Rimavicou a Šimonovciach sú zamerané na rozšírenie remeselných zručností nezamestnaných o murárske, vodoinštalačné či elektroinštalačné práce, ktoré sú uplatniteľné pri v regióne.

Vo Veľkom Krtíši bol podporený projekt, ktorého cieľom je podpora udržateľnosti bývania v 10 bytovkách (132 bytov), a to vytvorením vlastnej správy budov. Vyškolení domovníci sa naučia robiť správcov a koordinovať opravy bytových domov.

Združenie mladých Rómov môže vďaka podpore z nového programu opraviť kotolňu Multifunkčného centra Horehronie v obci Valaská, ktorou sa zabezpečí nielen vykurovanie objektu, ale aj dodávka teplej úžitkovej vody. V centre fungujú chránené dielne, prevádzky sociálneho podnikania, komunitné a dobrovoľnícke centrum a „dom na pol ceste“.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.