02.01.2024 SPRÁVY

Máte hypotéku? Od dnes môžete žiadať o príspevok na zvýšenú splátku.

Ilustračné foto Gipsy Television

Štát pomôže občanom so zvýšenými úrokovými sadzami v súvislosti s bývaním. Každý mesiac im na účet pošle 75% zo zvýšenia ich splátky. Prvým dňom v roku 2024 totiž vstúpil do platnosti zákon o pomoci pri splácaní úverov na bývanie.

"S nárastom úrokových sadzieb pri úveroch na bývanie sa zvýšilo aj finančné zaťaženie najmä nízkopríjmových domácností. Chceme predísť tomu, aby bola vážne ohrozená ich schopnosť splácať si tieto záväzky a tým aj ich strecha nad hlavou. Práve preto sme na vláde už takmer mesiac po našom nástupe schválili zákon o pomoci so splácaním úverov. Systém je zatiaľ nastavený do roku 2027 s možnosťou pravidelného prehodnocovania pri zákone o štátnom rozpočte. Predošlý rok sme pokryli daňovým bonusom,“ uviedol minister práce Erik Tomáš.

Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 €. Samotnú výšku príspevku vypočíta konkrétna banka, v ktorej má občan uzatvorenú zmluvu o úvere na bývanie (kúpa, výstavba, rekonštrukcia). Podmienkou je uzatvorenie zmluvy o úvere na bývanie pred 1.1.2024.

Žiadosť je možné poddávať si už oddnes na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny, a to buď osobne, poštou alebo cez občiansky preukaz s čipom cez www.slovensko.sk. V prípade, ak sa úroková sadzba zvýšila v priebehu roka 2023, žiadosť o príspevok je možné podať už od mesiaca január 2024. Ak sa úroková sadzba úveru na bývanie bude zvyšovať v priebehu roka 2024, žiadosť je možné podať až od kalendárneho mesiaca, kedy k zvýšeniu úrokovej sadzby došlo.

Ak je viac oprávnených osôb (dlžník aj spoludlžník), ktoré spĺňajú podmienky nároku na príspevok, ten vzniká len jednej z nich. K žiadosti musí byť priložená kópia zmluvy o úvere.

Musíte splniť ďalšie podmienky

Priemerný mesačný príjem za rok 2022 oprávnenej osoby teda dlžníka aj spoludlžníkov musí byť maximálne vo výške 2 086,40 €. Ak táto podmienka nebude splnená, príspevok bude možné poskytnúť aj v prípade, ak priemerný mesačný príjem oprávnenej osoby (dlžníka aj spoludlžníkov) za 6 kalendárnych mesiacov predchádzajúcich podaniu žiadosti neprevýši 1,6 násobok priemernej mzdy t. j. ak žiadosť bude podaná v januári 2024 je to za obdobie júl 2023 až december 2023.

Váš finančný príjem budú prehodnocovať v januári na obdobie do konca roka. Príspevok vyplatia len na 1 zmluvu o úvere a na 1 nehnuteľnosť na Slovensku využívanú na trvalé bývanie. Nehnuteľnosť sa nemôže prenajímať, má slúžiť k vlastnému trvalému bývaniu oprávnenej osoby spolu s blízkymi či príbuznými osobami t. j. deti, rodičia, manžel, manželka. Žiadateľ musí mať na Slovensku trvalý alebo prechodný pobyt a hypotému musí pravidelne splácať. Úrady práce budú túto povinnosť taktiež kontrolovať.

Údaje o výške príspevku, splácaní úveru poskytnú úradom práce banky do 10. dňa v mesiaci za predchádzajúci mesiac. Výšku príjmu oprávnenej osoby overujú úrady prostredníctvom informácií poskytnutých Finančnou správou. Tak ako aj pri iných štátnych sociálnych dávkach budú úrady práce tento príspevok vyplácať mesiac pozadu. Takže, ak podáte žiadosť v januári, príspevok by ste mali po overení splnenia všetkých podmienok, dostať po prvýkrát najskôr 25. februára 2024.

Úrady práce očakávajú zo začiatku nápor žiadostí, preto sa môže stať, že príspevok vám príde o niečo neskôr, ale bude vám doplatený aj spätne od mesiaca, v ktorom bola podaná žiadosť o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie. „Zamestnanci úradov práce, sociálnych vecí a rodiny sú pripravení operatívne odpovedať našim klientom na ich otázky k príspevku na zvýšenú splátku úveru na bývanie. Na úradoch sme vyčlenili telefónne linky, kde im zamestnanci ochotne vysvetlia všetky podrobnosti, ktoré ich budú zaujímať. Rovnako sme zriadili aj špeciálnu e-mailovú adresu, a to uverovapomoc@upsvr.gov.sk, na ktorú môžu klienti smerovať svoje otázky,“ povedal Peter Ormandy, generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Všetky dôležité informácie a žiadosť nájdete na tomto odkaze.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.