Košice, 08.03.2015 SPRÁVY

KOŠICE: Luník IX. má skvelú škôlku. Zamestnáva rodičov, aby sa ich deti mohli vzdelávať

ilustračné foto čas.sk

Materská škola dáva prácu rodičom už niekoľko rokov. Zo zarobených peňazí tak môžu deťom zaplatiť pobyt v škole. 

V materskej škole na košickom Luníku IX. začal v roku 2010 experiment. Rodičia si mohli pobyt svojho dieťaťa odpracovať. Po piatich rokoch vedenie školy s týmto projektom pokračuje a hovorí o tom, že urobili správne rozhodnutie.

"Rozhodli sme sa, že rodičov zamestnáme na aktivačné práce. Mesačne si zarobia 60 eur. Z týchto peňazí následne uhradia svojmu dieťaťu školné," povedala pre Gipsy Television riaditeľka materskej školy Anna Klepáčová. Škola tak zamestnáva do 15 rodičov, ktorí sa v priebehu mesiaca striedajú na aktivačných prácach. 

Materskú školu to zaťažuje. Navrhuje zmenu.

Vedenie materskej školy priznáva, že táto činnosť ich už zaťažuje, pretože musia vyhľadávať finančné prostriedky pre udržanie pracovných miest a nemôžu sa plnohodnotne venovať vzdelávacím aktivitám. Problematických je do 40 percent detí, ktoré škôlku navštevujú. Keďže ich rodičia žijú na hranici životného minima, zo zákona preto musia za dieťa zaplatiť školné.

"Rodičia nemajú finančné prostriedky na úhradu školného. Potrebovali by sme, aby sa upravila legislatíva k tomu, aby týmto deťom bolo umožnené zadarmo navštevovať materskú školu," vysvetlila Klepáčová. 

Odpustiť školné môže len zriaďovateľ materskej školy.

Materská škola môže rodičovi odpustiť školné len vtedy, ak by jeho dieťa bolo rok pred povinnou školskou dochádzkou, ak by dieťa pochádzalo z rodiny, ktorá poberá dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi, alebo ak by dieťa bolo umiestnené v materskej škole na základe rozhodnutia súdu.

"Materské školy zriadené obcami a mestami môžu od rodiča či iného zákonného zástupcu dieťaťa vyberať mesačne príspevok na čiastočnú úhradu výdavkov, ktorého presnú výšku určuje zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením. V rámci tejto kompetencie má zriaďovateľ aj možnosť znížiť jeho výšku, resp. odpustiť tento príspevok," povedala pre Gipsy Television hovorkyňa Ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.