JELŠAVA: V rómskej osade opravili strechy domov, komíny a elektrické rozvody

foto TASR

Jelšava 4. januára 2011 (TASR) - V rómskej osade Keďak v Jelšave, v ktorej žije 50 obyvateľov, zrekonštruovali elektrické rozvody, opravili strechy domov a komíny.

Zámerom projektu, na ktorý získalo mesto 10.000 eur z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, je vytvoriť pre obyvateľov rodinných domov na Kejďaku bývanie zodpovedajúce súčasným štandardom. V osade totiž žijú obyvatelia v hmotnej núdzi a mnohopočetné rodiny a opravu 50-ročných domov si nemôžu dovoliť. "Snažil som sa týmto projektom podporiť sociálne potreby rómskej komunity a zabezpečiť im bežný štandard obytných zoskupení na nízkom sociálnom stupni," vysvetlil TASR primátor Milan Kolesár.


Počas troch mesiacov sa v troch bytových domoch zrealizovala rekonštrukcia elektrických rozvodov, na jednom dome aj oprava strechy a na dvoch komínov. Stavebné práce vykonávali Mestské služby Jelšava. Ako ďalej uviedol primátor, Rómovia z osady dlhujú mestu za energie za rok 2010 1492 eur a za nájom 216 eur. Elektrinu totiž za nich platí mestský úrad, ktorý následne od nich vyberá peniaze. "Platia nám nájom aj za rodinné domy, ktoré sú vo vlastníctve mesta," spresnil Kolesár.


Po rekonštrukcii plánuje primátor vyriešiť aj problém s pitnou vodou, keďže do osady vedie veľmi starý vodovod. Na jeho obnovu chce mesto získať peniaze z projektov. Počíta sa s investíciou takmer 200.000 eur. Rómska osada Kejďak je vzdialená od Jelšavy takmer dva kilometre. Nachádzajú sa v nej tri dvojdomy, v ktorých je šesť bytových jednotiek. V minulosti bol na miestne osady hospodársky dvor.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.