11.10.2021 SPRÁVY

Hodiny vyhradené pre seniorov a ZŤP sa od pondelka rušia.

Hodiny vyhradené pre seniorov a osoby ZŤP sú zrušené. Doteraz mali seniorské hodiny vyčleniť prevádzky v bordových a čiernych okresoch v režime "základ". Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR, upravujúca činnosť prevádzok, je účinná od pondelka.

"K zrušeniu seniorských hodín pristúpilo konzílium odborníkov spolu s ÚVZ SR z pragmatických dôvodov. Jeden z nich bol, že seniori ich využívali málo, toto opatrenie tak v konečnom dôsledku prevádzky neprimerane zaťažovalo a bolo to neefektívne. Zdôrazňujeme však, že naďalej platí povinnosť prevádzok dodržiavať súbor mnohých protiepidemických opatrení na zníženie šírenia nákazy, ktoré im vyplývajú z platných vyhlášok," uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Pri vstupe do prevádzky je povinné zvoliť si režim, mať o tom na viditeľnom mieste oznámenie a zabezpečiť vstup do priestorov len účastníkom v zvolenom režime (základ, OTP, kompletne zaočkovaní). Režim však nemusia vyznačovať napríklad potraviny, drogérie, lekárne, očné optiky a predajne zdravotníckych pomôcok, kúpele poskytujúce procedúry na základe návrhu lekára, predajne novín a tlačovín, predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, knižnice, čerpacie stanice, opravovne a servis elektroniky strojov či služby STK a emisnej kontroly.

Za kompletne zaočkované osoby sa pre potreby vyhlášky považujú deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku. Lehota bola podľa ÚVZ SR stanovená tak, aby sa osoba vo veku 12 rokov stihla zaočkovať a po očkovaní jej uplynul potrebný čas, pri ktorom je predpoklad, že sa v tele stihne vytvoriť dostatočná hladina ochranných protilátok.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.