Bratislava, 09.03.2016 SPRÁVY

Generálna prokuratúra preskúma podania! Ľudia žiadajú rozpustiť Kotlebovu stranu.

foto: tvnoviny.sk

Generálna prokuratúra zaevidovala desiatky elektronických podaní, ktoré vyzývajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby podal na Najvyšší súd podnet na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Informovala o tom hovorkyňa GP Andrea Predajňová. „Podania budú náležite preskúmané,“ uviedla. Organizátori protifašistického pochodu, ktorý sa uskutočnil v pondelok (7.3.) v Bratislave, deň nato informovali, že doručili Čižnárovi list s takouto výzvou a obracajú sa na verejnosť, aby sa k nim prostredníctvom na internete zverejneného formulára pripojila. Aktivisti sa domnievajú, že zoskupenie ĽSNS je identické so stranou, ktorú súd rozpustil pre rozpor s ústavou v minulosti.

V tejto súvislosti generálny prokurátor Jaromír Čižnár poznamenáva, že ak skutočne ide o zoskupenie identické – personálne a obsahovo s tým, ktoré bolo na základe návrhu generálneho prokurátora už raz Najvyšším súdom rozpustené, je potom na mieste otázka, prečo bolo príslušnými orgánmi opätovne zaregistrované, resp. či je právna úprava v tejto oblasti dostatočná,“ reagovala hovorkyňa GP.

Kotleba ovládol Stranu priateľov vína

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka podal po preskúmaní podnetu 31. októbra 2005 na Najvyšší súd návrh na rozpustenie strany Slovenská pospolitosť – Národná strana. Najvyšší súd 1. marca 2006 rozsudkom tomuto návrhu vyhovel a politickú stranu rozpustil.

Strana pokračovala v činnosti ako občianske združenie s názvom Slovenská pospolitosť. To v novembri 2008 rozpustilo ministerstvo vnútra. Najvyšší súd toto rozhodnutie 1. júla 2009 zrušil. Pravicoví extrémisti pred parlamentnými voľbami v roku 2010 ovládli Stranu priateľov vína, ktorú neskôr premenovali na Ľudovú stranu Naše Slovensko.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.