Bratislava, 16.12.2016 SPRÁVY

F. TANKO: Rómovia sú zhrození, ako ich premiér Fico odsudzuje.

Rómovia na Slovensku sú zhrození z toho, ako predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) odsudzuje Rómov, verejne podporil neonacizmus, fašistov a skínov, ktorým dal svojimi vyjadreniami zelenú, aby dehonestovali Rómov. Vyhlásil to dnes šéf občianskeho združenia Únia Rómov na Slovensku František Tanko s tým, že ak polícia začne Rómov biť, postavia sa na odpor.

"Je smutné, že Smer-SD získal desaťtisíce hlasov aj od rómskych voličov. Je zarážajúce, keď premiér povedal A a nepovedal B. Ako OZ sme sa s ním snažili niekoľkokrát stretnúť. Ešte v roku 2009 sme dávali žiadosť o prijatie, kde sme mu chceli navrhnúť adekvátne riešenie rómskej problematiky, ako napr. povinná práca. Ani za niekoľko rokov sme sa pracovne nestretli," povedal Tanko na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave s tým, že na spoločnom rokovaní s premiérom stále trvá.

Podľa jeho slov Rómovia majú záujem žiť v tejto krajine slušne a nechcú vyvolávať napätie medzi nimi a majoritou. "Premiér povedal, že Rómovia zneužívajú sociálne dávky. Ak to niekto robí, tak všetci občania, nielen Rómovia. Sociálne dávky si musia Rómovia odrobiť, musia plniť tvrdé podmienky. Nie je vôbec pravdou, že Rómom sa robiť nechce. Pracovať chcú a je zarážajúce všetkých hádzať do jedného vreca," apeloval Tanko.

Robert Fico v sobotu (10.12.) na straníckom sneme v Prešove povedal, že je potrebné urobiť poriadok v rómskych osadách. "Vyrastá ďalšia generácia, ktorá nechce pracovať. Treba reštriktívne opatrenia," povedal s dôvetkom, že len zneužívanie sociálneho systému sa tolerovať nebude.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) doplnil, že jeho rezort a polícia budú od budúceho roku uplatňovať osobitný program na zvýšenie bezpečnosti v obciach a mestách so sociálne vylúčenými spoločenstvami a rómskymi osadami, ktoré sú považované za problémové. "Tam všade bude zásadným spôsobom zvýšený výkon Policajného zboru, budeme zásadne prítomnejší, budeme veľmi pracovať s našimi starostami na tom, ako zlepšiť situáciu pri prevencii samotnej kriminality," uviedol.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.