20.08.2019 SPRÁVY

DOBŠINÁ: V lokalite Dedičná žije 700 Rómov, z nich 500 má priezvisko Kotlár.

Asi 500 rómskych obyvateľov z celkových 700, ktorí žijú v lokalite Dedičná na okraji Dobšinej v okrese Rožňava, má priezvisko Kotlár/Kotlárová. 

Podľa tamojšieho Mestského úradu táto skutočnosť niekedy spôsobuje ťažkosti pri doručovaní písomností. Ďalším častým priezviskom je podľa neho napríklad Rigó.

„Mali sme tu dokonca prípad, keď dva páry s týmto priezviskom mali rovnaké krstné mená, dokonca aj dátumy narodenia boli podobné,“ povedal Marián Bubenčík z MÚ, ktorého bežne nazývajú vajdom a istý čas sa tak oficiálne volala aj jeho pracovná pozícia.

V lokalite Dedičná sa ešte donedávna nachádzala rómska osada s viac ako 80 chatrčami a inými nelegálnymi stavbami. Tie však boli odstránené po dostavaní dvoch nových bytoviek, ktoré samospráva budovala od roku 2017 a prví obyvatelia sa do nich sťahovali v júni minulého roka. 




V Dedičnej tvoria vysoký podiel obyvateľstva deti. Podľa údajov samosprávy len v dvoch nových bytovkách ich žije okolo 300.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.