Praha, 28.10.2015 SPRÁVY

ČESKO: Má nový koncept tzv. Štátneho integračného programu.

foto hlavnespravy.sk

Ministerstvo vnútra pripravilo na základe úlohy uloženej vládou Slovenskej republiky nový koncept tzv. Štátneho integračného programu pre osoby s udelenou medzinárodnou ochranou formou azylu alebo doplnkovej ochrany.

Tento návrh teraz Ministerstvo vnútra ČR predkladá do medzirezortného pripomienkového konania a do konca roka 2015 ho prerokuje vláda s účinnosťou od 1. januára 2016. Nový koncept integračného programu bol tiež prerokovaný v pracovnej skupine pre prípravu a realizáciu presídlenie a relokácie. 

"Cieľom programu je uľahčiť proces integrácie osôb s udelenou medzinárodnou ochranou v Českej republike predovšetkým v oblasti výučby slovenského jazyka, vstupu na trh práce, v oblasti bývania, vzdelávania detí a rekvalifikáciou," uviedla pre Gipsy Television Lucie Nováková z tlačového odboru Ministerstva vnútra ČR.

V záujme účinného priebehu SIP sú navrhované dve fázy procesu integrácie: 

1. Pobyt v integračných azylových strediskách Ministerstva vnútra ČR, ktoré prevádzkuje Správa utečeneckých zariadení, po dobu max. 6 mesiacov s intenzívnou výučbou slovenského jazyka a s prípravou azylantov a osôb s doplnkovou ochranou na ich budúci život v Českej republike formou orientačných a integračných kurzov. 

2. Samotná integrácia v obciach zabezpečovaná generálnym poskytovateľom integračných služieb s využitím ponúk zamestnania vrátane rekvalifikácie a bývania od zamestnávateľov, obcí, cirkví, občanov, neštátnych neziskových organizácií a ďalších subjektov. 

Ministerstvo vnútra vzhľadom na potrebu pokrytie celého územia Slovenskej republiky navrhuje generálneho poskytovateľa integračných služieb Charitu SR ako zmluvného partnera Ministerstva vnútra ČR, ktorý bude koordinovať integračné fáze na miestnej úrovni v spolupráci s miestnymi samosprávami s možnosťou využívať subdodávky služieb. 

K programu a predovšetkým k integračné fáze na miestnej úrovni sa budú viazať aj finančné prostriedky, ktoré budú slúžiť na zabezpečenie základných integračných cieľov Štátneho integračného programu. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.