19.06.2017 SPRÁVY

Budú vyberať nových členov Výboru pre národnostné a etnické skupiny.

ilustračné foto Úrad vlády

Súčasťou Výboru pre národnostné a etnické skupiny sú okrem iných menšín aj štyria rómski zástupcovia a dvaja náhradníci. Keďže súčasným členom zrejme končí funkčné obdobie, Úrad splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny bude vyberať nových členov.

Členom Výboru pre národnostné a etnické skupiny je v súčasnosti Ján Čonka, zakladateľ portálu gipsy.sk, Alexander Daško z Banskej Bystrice, ktorý bol na kandidátke Smeru-SD v parlamentných voľbách, šéfka občianskeho združenia Romano kher - Rómsky dom, Agnes Horváthová a hudobník Vladimír Sendrei.

Z dostupných informácií nie je jasné, či im všetkým končí funkčné obdobie. Úrad splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny však zverejnil výzvu, podľa ktorej bude vyberať 4 nových členov výboru a 2 náhradníkov.

 


Organizácie preto môžu nominovať len jednu osobu, ktorá bude členom výboru a náhradníka. "Každá národnostná organizácia môže delegovať jedného voliteľa. V prípade, že na registračnej listine je uvedených viac delegovaných voliteľov, registračná listina je neplatná," uvádza sa v rokovacom poriadku.

Organizácie musia vyplniť registračnú listinu, ktorou splnomocnia daného nominanta na člena výboru. Platí to aj v prípade náhradníka. Každá národnostná organizácia môže podať len jednu kandidátnu listinu.

Všetky podmienky nájdete na internetovej stránke Úradu splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny. Uzávierka registračných listín je 23. júna 2017.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.