19.07.2021 SPRÁVY

Americké príbehy nájdete aj na Slovensku! Doma niekedy nemali peniaze na autobus.

Foto: Gipsy Television

V rodine sa stávalo, že nemali doma ani drobné mince na autobus, preto nemohol ísť do školy. On chcel vykročiť z tohto začarovaného kruhu a podarilo sa mu to. Dnes je absolventom Vysokej školy medzinárodných a verejných vzťahov Praha – Inštitútu v Bratislave, redaktorom, moderátorom, človekom, ktorého poznajú mnohí na celom Slovensku.

Už ste sa  postavili niekedy pred viac ako tridsať detí vo veku trinásť – pätnásť rokov s tým, aby ste zaujali ich pozornosť? Už ste niekedy videli a počuli, aké to je, keď v takej skupine vás chcú niektorí tromfnúť a každú chvíľu vás prerušujú, skáču vám do reči a predvádzajú sa pred ostatnými? Zaujať takúto skupinu je priam umenie. Organizátorom workshopu Multikultúra a ľudské práva, ktorý sa konal koncom júna tohto roku v Základnej škole v Bratislave – Podunajských Biskupiciach sa to podarilo. Pomohol im najmä hosť  podujatia,  redaktor a kameraman Róbert Hamburgbadžo. Aj tí najväčší frajeri počúvali príbeh chlapca, ktorý vyrastal na východnom Slovensku, ako najstarší zo šiestich súrodencov. V rodine sa stávalo, že nemali doma ani drobné mince na autobus, preto nemohol ísť do školy. On chcel vykročiť z tohto začarovaného kruhu a podarilo sa mu to. Dnes je absolventom Vysokej školy medzinárodných a verejných vzťahov Praha – Inštitútu v Bratislave, redaktorom, moderátorom, človekom, ktorého poznajú mnohí na celom Slovensku.


Foto: FutuReg
Róbert ani nevedel poriadne, do čoho ide, keď ho oslovili, aby pracoval v Gipsy Television. Veľa času na prípravu nemal, hodili ho do hlbokej vody a musel plávať. Učil sa za pochodu. Neskôr dostal ponuku podieľať sa na výrobe rómskych národnostných magazínov pre RTVS. Popri práci v redakcii študoval a pracoval v celkom inej oblasti, aby si zarobil na štúdiá. Spomína na časy, keď nevedel, ako osloviť ľudí v osade, aby sa postavili pred kameru. Nedôverovali mu a boli skúpi na slovo. Dnes je situácia iná, Rómovia ho poznajú, dôverujú mu a on sa vždy teší na úprimné stretnutia s nimi.

„Práca redaktora je ťažká. Keď nakrútim reláciu, musím ju spracovať a často robím aj celý deň na polhodinovej relácii. Už som veľakrát rozmýšľal, že odídem, ale nás, rómskych redaktorov je málo a po mojom odchode by bolo ešte menej,“ rozpráva Róbert.  Práca redaktora národnostného vysielania rozhodne nepatrí medzi lukratívne platené profesie. Je to poslanie a človek, ktorú ju robí, musí mať v sebe nadšenie a vôľu pomáhať slabším ľuďom v situáciách, keď hovorí verejne aj v mene takýchto ľudí. Róbert bude najnovšie v RTVS moderovať talkshow s názvom Ahoj Romale. Relácia je určená rómskej mládeži a začne sa vysielať od septembra.

Organizátori boli radi, že si Róbert našiel čas. Predstavil sa totiž ako mladý muž s americkým príbehom – húževnatosťou a pevnou vôľou dosiahol to, čo málokto z jeho rovesníkov.

Poďakovanie organizátorov patrí aj vedeniu školy, ktoré vytvára priestor na multikultúrne a ľudsko-právne podujatia. Taktiež občianskemu združeniu FutuReg, ktoré realizovalo projekt Tolerancia aj na iných základných školách. Workshop bol podporený z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.