POĽSKO: Rómovia požiadali premiéra Tuska, aby odsúdil postup francúzskej strany

Varšava 31. augusta 2010 (TASR) - Pobúrenie nad vyhosťovaním rumunských a bulharských Rómov z Francúzska vyjadrila dnes organizácia poľských Rómov, ktorá požiadala súčasne premiéra Donalda Tuska, aby postup francúzskych orgánov odsúdil.

Predseda organizácie Roman Kwiatkowski zdôraznil, že práve Poľsko, na území ktorého došlo v mene nacistickej ideológie k likvidácii takého počtu životov, malo byť medzi prvými spomedzi členských krajín Európskej únie, ktoré reagovali na postup Francúzska. Varšava mala podľa jeho názoru Paríž varovať pred diskrimináciou a vyhosťovaním príslušníkov jednej etnickej skupiny.

Podľa sčítania ľudu z roku 2002 žije v 38-miliónovej Poľskej republike necelých 13.000 Rómov. Ich záujmy zastupujúca organizácia odhaduje celkový počet rómskych občanov v Poľsku na okolo 50.00O osôb.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.