MAĎARSKO: Ultrapravicový Jobbik sa pripravuje na vládnutie

ilustračné foto MTI

Budapešť 29. októbra 2011 (TASR) - Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik musí dozrieť, pretože čoskoro bude musieť viesť Maďarsko. Vyhlásil to dnes v Budapešti na ôsmom kongrese Jobbiku predseda tejto utrapravicovej opozičnej strany Gábor Vona, podľa ktorého krajina bude čoraz viac potrebovať Maďarskú gardu.

Ako uviedla maďarská tlačová agentúra MTI, Vona v prejave pred 600 delegátmi povedal, že Jobbik je stále silnejšou stranou, ale musí politicky dospieť a dozrieť, pretože čoskoro sa bude musieť postaviť na čelo Maďarska.Predseda Jobbiku vyjadril zámer zriadiť stranícku akadémiu, na ktorej by najlepšie kapacity vzdelávali schopných mladých ľudí "ktorí sa zrodili na riadenie krajiny". Strana by ich podporovala štipendiami. Na margo Maďarskej gardy, ktorú založil Jobbik a ktorá bola súdnym rozhodnutím rozpustená v júli 2009, Vona povedal, že ju Maďarsko bude čoraz viac potrebovať. Maďarom aj Rómom treba podľa neho vytvoriť situáciu, v ktorej, ak si nezvolia prácu, zákonnosť a vzdelávanie, tak im na výber zostane väzenie, prípadne odchod z krajiny.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.