MAĎARSKO: Extrémistický starosta Gyöngyöspaty chce založiť jednotku žandárov

foto hirado.hu

Budapešť 20. júla 2011 (TASR) - Novozvolený starosta maďarskej obce Göngyöspata Oszkár Juhász, ktorý je nominantom extrémne pravicovej strany Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik, chce zriadiť žandársku jednotku a poľnú stráž.

Starosta podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI plánuje uzatvoriť dohodu o spolupráci žandárov so štátnou políciou v Gyöngyösi. Jednotka bude financovaná samosprávou, podobne, ako funguje aj v Tiszavasvári na severovýchode Maďarska, kde prvú jednotku žandárov v Maďarsku zriadili v apríli. Aj tam je primátor a väčšina poslancov z Jobbiku.


Juhász pripomenul, že má presnú predstavu o činnosti patrične vycvičených a pripravených žandárov a poľných strážcov, ktorí budú pracovať na plný úväzok. O ich počte a detailoch pracovnej náplne jednotky mieni však starosta informovať neskôr. O. Juhász zvíťazil v nedeľňajších voľbách starostu, kde žije početná rómska menšina a kde od marca došlo k opakovaným stretom pravicových extrémistov s Rómami. O uvoľnenú funkciu starostu sa uchádzalo celkom sedem kandidátov. Po oznámení výsledkov volieb opoziční socialisti (MSZP) vyjadrili nádej, že konečne "otvorí oči" vládnucemu Maďarskému občianskemu zväzu-Fidesz Fidesz, ktorý pochopí, že pravicoví extrémisti nemajú šancu ani na "tichú" podporu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.