ČR: Súd opäť riešil prípad extrémistov, ktorí v Havířove napadli Rómov

ilustračné foto TASR

Ostrava 9. februára 2012 (ČTK/ Gipsy Television/ Daniela STRELKOVÁ) - Krajský súd v Ostrave sa dnes znovu zaoberal prípadom skupiny extrémistov, ktorí podľa obžaloby v roku 2008 v Havířove na Karvinsku napadli niekoľko ľudí. Ostravský súd pred rokom za rasovo motivované ťažké ublíženie na zdraví trom z ôsmich obžalovaných uložil nepodmienené a trom podmienečné tresty a dvoch mužov obvinenia oslobodil.

Vrchný súd v Olomouci však rozsudok zrušil a vrátil na ďalšie konanie. Pojednávanie je neverejné, pretože jednému z obžalovaných v čase spáchania činu ešte nebolo 18 rokov. Súdny senát sa dnes zaoberal listinnými dôkazmi a odročil rokovanie na 2. marca. Skupina pravicových radikálov podľa obžaloby začiatkom novembra 2008 napádala Rómov, ktoré stretla. Naháňali je po celom Havířove. Najhoršie dopadol pätnásťročný mladík, ktorého násilníci zbili tak, že nebyť rýchleho ošetrenie, zomrel by. Utrpel poranenia hlavy a následky má dodnes.

 

Jedného Róma zachránila skupinka ukrajinských robotníkov, ktorí sa útočníkom v hotelovom dome postavili. Niektorí svedkovia uviedli, že v skupine útočníkov bolo až 12 ľudí, polícia ich pred súd dostala osem. Dvaja z nich súd viny v roku 2011 oslobodil, pretože sa nepodarilo preukázať, že sa akcia naozaj zúčastnili.

 

Z troch obžalovaných, ktorí vlani dostali podmienečné tresty, dva fungovali ako vodiči a do bitiek sa nezapojili. Nepodmienečné tresty od troch do štyroch rokov väzenia dostali Karel Takáč, Michal Sebel a mladík, ktorý v čase útoku ešte nemal 18 rokov, a tak jeho meno nesmú médiá zverejniť. Súd ich uznal vinnými, že sa priamo zúčastnili bitke najvážnejšie zraneného Roma. Problémy so zákonom už mala v minulosti väčšina obvinených, ale práve najmladší z nich toho má za sebou najviac. Bol už trikrát odsúdený, mimo iné za to, že cestou z futbalového zápasu brutálne zbil policajta. Policajný expert obžalovaných jednoznačne označil za pravicové extrémistov. Podľa dôkazov, ktoré už skôr súdu predložil, sa zúčastnili neonacistických akcií. Niektorí patrili k hnutiu skinheads alebo medzi futbalových chuligánov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.