BRUSEL :Národné akčné plány o rómskej integrácii si pýta EK do konca roka

foto TASR

Brusel 4. apríla 2011 (TASR) - Do konca roka 2011 očakáva Európska komisia predstavenie národných akčných plánov pre efektívne riešenie integrácie rómskeho obyvateľstva v členských štátoch únie.

V nich by malo byť zahrnuté predovšetkým priblíženie sa k ukončeniu školskej dochádzky u všetkých rómskych detí, ďalej adekvátna prístupnosť k zdravotníckym službám a zlepšenie podmienok bývania pre Rómov.

Toto sa uvádza v dokumente, ktorý odprezentuje v utorok Európska komisia na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu, informoval dnes bruselský portál Bruxinfo. Do 31. decembra majú členské krajiny čas, aby predstavili svoje akčné plány s konkrétnymi opatreniami na dosiahnutie cieľov s ohľadom na národné špecifiká.  Autormi správy sú eurokomisár pre zamestnanosť a sociálnu inklúziu László Andor a komisárka pre základné práva, občianstvo a spravodlivosť Viviane Redingová.


Dokument predstavuje v súlade s tým, čo avizovala EK už vlani - akýsi rámec, v ktorom by sa mali členské štáty vo svojej snahe pohybovať. Opatrenia však budú musieť v sebe niesť aj číselné vyjadrenia, a to medzi inými aj v súlade so sociálnou agendou stratégie Európa 2020, konštatoval Bruxinfo. Okrem toho v národných plánoch bude musieť byť zahrnuté aj pomenovanie pre najviac problematické regióny, analýza problémov, zaistenie prostriedkov zo štátneho rozpočtu na riešenie integrácie Rómov a stanovenie efektívnych kontrolných systémov.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.